Data: 03.04.2014

Prioritate pentru viaţă! Testare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale de Ziua Mondială a Sănătăţii

Cetățenii din Sectorul 1 care doresc să-și verifice starea de sănătate își pot testa gratuit, în acest sfârşit de săptămână, glicemia, tensiunea arterială şi greutatea corporală.

Specialiștii din cadrul Complexului Multifuncțional "Caraiman" vor amplasa un cort în Parcul Bazilescu şi vor realiza gratuit aceste analize sâmbătă, 05 aprilie, şi duminică, 06 aprilie 2014, între orele 10:00 şi 18:00.

Totodată, pe tot parcursul lunii aprilie, locuitorii Sectorului 1 care doresc să-și verifice densitatea osoasă își pot testa gratuit riscul de osteoporoză la Complexul Multifuncțional Caraiman (Str. Caraiman nr. 33A). Pentru realizarea gratuită a osteodensitometriei periferice, care măsoară densitatea osoasă la nivelul călcâiului, persoanele interesate se pot programa la următoarele numere de telefon: 021/22.22.073 sau 021/22.44.028.

Această campanie este organizată de Primăria Sectorului 1 cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, care este sărbătorită în fiecare an în data de 7 aprilie.  Cu acest prilej, specialiştii în domeniu din întreaga lume atrag atenţia asupra importanţei educaţiei şi prevenţiei în sănătate.

Scopul campaniei este acela de a informa publicul larg despre importanța deosebită a evaluării stării de sănătate periodice. Cu acest prilej, vor fi distribuite materiale informative cu privire la importanța  monitorizării nivelului glicemiei, a tensiunii arteriale şi a greutăţii corporale în condițiile în care hipertensiunea arterială şi obezitatea afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane atât la nivel mondial cât şi în România.

Specialiștii în medicină estimează că, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației bogat calorice, numărul cazurilor de diabet şi a bolilor cardiace va crește îngrijorător în următorii ani, fapt ce reclamă o intensificare a eforturilor de identificare și o creștere a gradului de conștientizare față de riscurile acestei boli.

Pe de altă parte, osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Această afecțiune măreşte riscul pentru fracturi osoase chiar şi la traumatisme minore. Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură cauzată de osteoporoză.

Primăria Sectorului 1 oferă, prin Complexul Multifuncţional "Caraiman", o gamă largă de servicii medicale gratuite pentru bucureştenii cu venituri reduse din Sectorul 1 care au probleme de sănătate: consultaţii, tratamente şi analize medicale, servicii stomatologice, oftalmologice şi psihologice, servicii medicale gratuite la domiciliu pentru pensionari, pentru persoane cu handicap etc.

Inaugurat la sfârşitul lunii aprilie 2008, Complexul Multifuncţional "Caraiman" este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Situat pe strada Caraiman nr. 33A, într-o clădire modernă, consolidată şi reabilitată, centrul medical deschis de Primăria Sectorului 1 dispune de 16 cabinete, dotate cu aparatură de ultimă generaţie.




Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com