Data: 14.06.2015

Ziua porților deschise la Primăria Sectorului 1 Andrei Chiliman: “Mi-am dorit enorm ca această clădire să fie salvată și refăcută”

Primăria Sectorului 1 și-a deschis în premieră duminică, 14 iunie, porțile pentru public, în cadrul evenimentului Ziua porților deschise. Bucureștenii au putut vizita cele patru etaje ale clădirii monument istoric, biroul primarului Chiliman, monumentala sală de consiliu, precum și podul din lemn complet refăcut. Sediul istoric al Primăriei Sectorului 1 din Banu Manta a fost consolidat, renovat și restaurat în cadrul unor ample lucrări de arhitectură care s-au încheiat în martie 2015. În cadrul lucrărilor de renovare dintre 2009-2015, s-a conservat întreaga arhitectură, în interior primăria fiind iluminată tot cu candelabre, ca în perioada interbelică. Până la orele 16.00, Primăria Sectorului 1 a fost vizitată de peste 1000 de persoane.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, i-a întâmpinat pe vizitatori și le-a prezentat istoricul clădirii, precum și povestea frescelor, care au fost scoase la lumină după 45 de ani de comunism, iar acum sunt complet restaurate. "Mi-am dorit enorm ca această clădire să fie salvată şi refăcută în timpul mandatului pe care mi l-aţi încredinţat dumneavoastră, pentru că ea face parte moştenirea frumoasă şi valoroasă a Bucureştiului", a afirmat în deschiderea evenimentului, primarul Chiliman. El le-a vorbit bucureștenilor depre frescele care ornează sala de consiliu, iar în multe dintre scene este înfățișat Sfântul Dumitru, protectorul orașului București, precum și personaje ale regalității, Regele Carol al II-lea și Regina Maria, din aceste considerente fiind acoperite cu "vopsea albă" de către regimul comunist.

"Când am venit la primărie pereții sălii de consiliu erau albi, iar la îndemnul unor restauratori am descoperit aceste frumoase fresce, acoperite de comuniști din considerente politice", a povestit primarul Andrei Chiliman. El le-a spus bucureștenilor și istoria străjerului din turnul primăriei care, tot în perioada comunistă, a fost denumit "Pandelică". "Este de fapt Sfântul Dumitru, în armură de străjer, și veghează de sus, ne protejează  Capitala de pericole", a mai spus Andrei Chiliman.  De altfel, în curtea Primăriei a fost amplasată o statuie, replică a străjerului în armură din turnul primăriei, o copie care poate fi văzută de aproape de trecători. "Am pus o copie în mărime naturală a cavalerului, pentru ca lumea să poată observa detaliile", a afirmat primarul Chiliman.

Primăria Sectorului 1 este unul dintre principalele monumente istorice ale Bucureștiului și a fost construită în perioada interbelică, între anii 1929-1935. Denumit inițial "Palatul Comunal", este singurul edificiu din Capitală ridicat cu scopul de a funcționa ca primărie. Clădirea a fost construită în stilul arhitectural neoromânesc, care se remarcă, în principal, în natura simplă a ornamentaţiei folosite. În cadrul lucrărilor de renovare dintre 2009-2015, s-a conservat întreaga arhitectură, în interior primăria fiind iluminată tot cu candelabre, ca în perioada interbelică. La exterior, o componentă importantă a clădirii este turnul cu ceas, cu înălțimea de 56 de metri, (echivalentul unui bloc de 15 etaje) care era, la inaugurare, cel mai înalt din oraş.

Proiectul de renovare a clădirii a fost finanţat atât din fondurie Băncii Mondiale, direcţionate de Ministerul Dezvoltării, cât şi din bugetul local al Sectorului 1. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 36 de milioane de lei. Din bugetul local al Sectorului 1, au fost alocate aproape 10 milioane de lei, pentru partea de consolidare a clădirii şi 15 milioane de lei pentru partea de refuncţionalizare a primăriei. Pentru următorii doi ani, primarul Andrei Chiliman a menționat că va dota edificiul cu pompe geotermice, care reprezintă şi ultima fază a investiţiei, în valoare de 5 milioane de lei.





Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24 – Cristina Dima
E-mail: presa.primaria1@gmail.com