Data: 15.03.2016

Sectorul 1 dă startul campaniei de curăţenie de primăvară

Primăria Sectorului 1 dă startul campaniei de curățenie de primăvară începând cu data de 19 martie 2016. Până la începutul lunii mai, administrația locală și compania Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare din Sectorul 1, vor organiza ample acţiuni de salubrizare manuală şi mecanizată a celor 1125 de artere din această zonă administrativă.

În cadrul curățeniei de primăvară, compania Romprest va desfășura următoarele activități: răzuitul rigolelor, măturatul manual și mecanizat, stropitul și spălatul carosabilului şi trotuarelor cu substanțe ecologice și apă din puțurile proprii de mare adâncime, precum și întreținerea curățeniei. De asemenea, vor fi colectate deșeurile rezultate de la populație, precum și cele existente în depozite necontrolate.

"Ca în fiecare an, după terminarea sezonului rece, Primăria Sectorului 1 demarează o amplă campanie de salubrizare a domeniului public din această zonă administrativă. Fac un apel către comunitatea Sectorului 1 ca, și în acest an, să sprijine eforturile administrației locale în păstrarea unui oraș curat și în protecția mediului înconjurător. Numai împreună, administrație locală și cetățeni, putem avea grijă de sănătatea copiilor noştri şi a generaţiilor viitoare!", a declarat Viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.

Pentru desfășurarea curățeniei se vor folosi peste 150 de utilaje și 450 de muncitori pe zi. Utilajele sunt dotate cu echipamente de ultimă generație: autogunoiere,  autoutilitare,  perii,  basculante, portcontainere,  cisterne cu pompe de înaltă presiune (până la 150 bari), încărcătoare frontale, abrollkippere, autospeciale - multicar etc.

Tot în cadrul curățeniei de primăvară, Romprest va salubriza toate recipientele de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat şi soluţii ecologice. Astfel, vor fi curăţate peste 14.000 de coşuri stradale (amplasate pe stâlpi) și aproximativ 2000 de recipiente de precolectare selectivă a deșeurilor.

Colectăm resturile vegetale de la populație
Pe toată perioada curățeniei de primăvară, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de deșeurile vegetale rezultate în urma curăţeniei spaţiilor din curţile proprii  interioare şi a spaţiului verde din administrarea asociaţiei de proprietari/locatari. Acestea vor fi colectate şi transportate de către Romprest la fiecare sfârșit de săptămână. Programul de colectare se va desfăşura în fiecare sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 08:00 – 15:00. Pentru a face programări puteți contacta compania Romprest, la numărul de telefon 021/9460, cu 48 h înainte.

Colectăm selectiv direct de la domiciliu
Primăria Sectorului 1 continuă campania de colectare selectivă a deșeurilor direct de la asociațiile de proprietari. Începând cu 1 decembrie 2015, a fost definitivat noul sistem de colectare separată a deşeurilor pe două fracţii: fracție umedă (numai deşeuri menajere) – pubela maro şi fracţie uscată (numai deşeuri uscate) – pubela verde. Proiectul a fost lansat ca un program pilot, în anul 2008, Sectorul 1 fiind primul din Bucureşti care a realizat un astfel de program de colectare separată a deşeurilor, pe două fracţii. La acel moment, toţi locuitorii din această zonă au fost dotaţi, gratuit de către Romprest, cu recipiente maro şi verzi. În acest program membrii asociaţiilor de proprietari din blocurile cu tubulatură, primesc gratuit, în fiecare lună, saci destinaţi colectării deşeurilor de ambalaje provenite din cele municipale (fracţie uscată).

Proiectul va fi extins, începând cu acest an, şi la locuințele unifamiliale. În plus, populaţia are la dispoziţie şi posibilitatea de a precolecta deşeurile de ambalaje pe mai multe fracţii, în recipientele constituite în baterii, pe domeniul public (aproximativ 500 de puncte cu circa 2000 recipiente), respectiv:
- Galben – pentru deşeuri provenite din ambalaje plastic și metal;
- Albastru – pentru deşeuri provenite din ambalaje de hârtie şi carton;
- Verde – pentru deşeuri provenite din sticlă.
De asemenea, toate unitățile de învățământ din Sectorul 1 (grădinițe, școli, licee) beneficiază de un program de colectare selectivă, pe două paliere: hârtie/carton și plastic.

În paralel, Primăria Sectorului 1 și compania Romprest continuă campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) și a celor voluminoase (mobilier etc.) în a doua duminică a fiecărei luni. Astfel, locuitorii Sectorului 1 pot depozita, în zilele stabilite,  în faţa imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi şi cele voluminoase, care le ocupă inutil spaţiul din locuinţe. Toate deşeurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate în vederea tratării, valorificării şi reciclării în conformitate cu legislaţia europeană de mediu, la operatori autorizaţi.




Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com