Data: 23.03.2016

Vasile Moțoc: Salutăm intenția Executivului de a trece cinematografele în administrarea comunității locale

Primăria Sectorului 1 salută declarația vicepremierului Vasile Dîncu, prin care își manifestă intenția de a trece cinematografele în administrarea comunității locale. Administrația locală a început, încă din anul 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local Sector 1.

Nu mai departe de începutul lunii februarie 2016, administrația locală a trimis o scrisoare Ministerului Culturii prin care solicită preluarea de către Consiliului Local Sector 1 a cinematografelor din această zonă administrativă pentru a fi consolidate, reabilitate și redate circuitului public.

În prezent, cinematografele se află în administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF), instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare.

"Salutăm intenția Guvernului de descentralizare în acest domeniu.  Punerea în siguranță a clădirilor de interes public din Sectorul 1 este o prioritate a administrației locale. Doresc să-i asigur pe toți iubitorii filmului că, după reabilitare, cinematografele își vor păstra destinația de spații de cultură. Aici vor avea loc în continuare proiecții de fim, însă în condiții civilizate și de maximă siguranță", a declarat Viceprimarul Sectorului 1, Vasile Moțoc.

Cinematografele după reabilitare: spații culturale de excelență

În situația în care cinematografele vor fi transferate în administrarea comunității locale, Consiliul Local al Sectorului 1 va proceda la efectuarea unor sondaje de opinie a proprietarilor/ coproprietarilor acestor clădiri în vederea exprimării consimțământului lor cu privire la reabilitarea și consolidarea acestor imobile. Investiția se va realiza din bugetul local în cadrul unor proiecte investiționale de anvergură.

Reintroducerea cinematografelor în circuitul cultural va crea o infrastructură capabilă să susțină, în mod esențial, proiecția de film cinematografic dar și alte spectacole cinematografice, precum și orice formă de activitate culturală: festivaluri de film, concerte muzicale, expoziții de artă, spectacole de varietăţi sau alte manifestări culturale în cadrul unor programe/proiecte culturale derulate de către Consiliul Local al Sectorului 1 în parteneriat cu Ministerul Culturii, în baza unui Protocol de Colaborare.

Situația cinematografelor din Sectorul 1, în prezent

Cinematografele din Sectorul  1 sunt următoarele: Patria – în administrarea RADEFF, Scala – în administrarea RADEFF, Excelsior – în administrarea RADEFF, Dacia - aflat în proprietate privată, Grivița - aflat în proprietate privată, fiind nefuncțional, Feroviar - în prezent demolat, Grădina Parc - în prezent demolat. În aceste condiții, Primăria Sectorului 1 poate prelua de la RADEFF, pentru reabilitare și consolidare, cinematografele Patria, Scala și Excelsior.

"Restaurarea și consolidarea clădirilor cinematografelor Patria, Scala și Excelsior vor reda Bucureştiului, nu numai monumentele istorice aflate în pericolul distrugerii, dar şi un reper identitar şi o resursă culturală de certă valoare. Cinematografele din Sectorul 1 vor deveni spații culturale de excelență unde se vor desfășura evenimente și manifestări de profil de o înaltă ținută",  a mai precizat Viceprimarul Sectorului 1.

Demersurile pentru preluarea cinematografelor începute în 2009

Primăria Sectorului 1 a început încă din anul 2009 demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local. În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanța Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009.
Prin adresa nr. M/532/23.02.2009, Primăria Sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns prin adresa nr. 2039/02.03.2009 că le va preda în luna iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns.
Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câștigat în primă instanță procesul, dar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis și cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvern în 2011. În consecință, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cele nouă cinematografe și grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judecă în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
E-mail: presa.primaria1@gmail.com