Data: 10.03.2020

Premieră în Europa: Bucureștenii suspecți de infectare cu Coronavirus, aflați în izolare la domiciliu vor fi monitorizați medical de la distanță, 24 de ore din 24

Primăria Sectorului 1 a pus, temporar, la dispoziția Ministerului Sănătății, cel mai bun sistem de monitorizare medicală

Bucureștenii suspecți de infectare cu Coronavirus, aflați în izolare la domiciliu,  vor fi monitorizați din punct de vedere medical 24 de ore din 24. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și Ministrul Sănătății, Victor Costache, au semnat astăzi la sediul Complexului Multifuncțional Caraiman un memorandum prin care Primăria Sectorului 1 va pune, temporar, la dispoziția ministrului de resort cel mai performant sistem de monitorizare medicală. După ce problemele ridicate de Coronavirus vor dispărea, acest sistem va trece înapoi în patrimoniul Primăriei Sectorului 1.

În primă fază, vor beneficia de acest sistem de monitorizare medicală bucureștenii suspecți de Coronavirus aflați în izolare la domiciliu, urmând ca ulterior să fie extins și la nivel național. În prezent în Capitală se află în această situație aproximativ 600 de persoane.  Holterele care transmit parametrii vitali vor fi montate treptat acestor persoane, începând de astăzi, în condiții de maximă siguranță, de echipe mixte ale Ambulanței București și Direcției de Sănătate Publică.

"Mă bucur că prin acest sistem de monitorizare, implementat  la Complexul Caraiman, în special pentru persoanele cu probleme cardiace, cea mai dezvoltată comunitate din România își poate aduce contribuția ca întreaga țară să depășească mai ușor problemele create de Coronavirus. În prezent, dispunem de 300 de holtere, în 4-5 zile ne mai vin alte 500, întregul contract fiind de 3000 de holtere. Acest Memorandum, pe care îl încheiem astăzi cu Ministerul Sănătății, este un model de colaborare între două autorități publice, în interesul cetățenilor", a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Practic, este vorba de doi electrozi care monitorizează exact parametrii urmăriți în cazul persoanelor suspecte de infectare cu Coronavirus: temperatură, frecvență respiratorie, saturație de oxigen, tensiune arterială și EKG la care se adaugă locația. Urmărind continuu evoluția acestor parametri, se poate determina dacă suspiciunea de infectare cu Coronavirus se confirmă sau nu. Pentru montarea  holterelor este nevoie de acordul scris al persoanei monitorizate.

"Îl felicit pe edilul Dan Tudorache pentru viziunea pe care a avut-o  de a implementa sistemul de telemedicină, parte a medicinei viitorului. Ca specialist cardiovascular, împreună cu echipa de la minister, am văzut imediat potențialul acestui instrument medical fantastic. Este o soluție inovativă aplicată în premieră în Europa în acest context", a declarat Ministrul Sănătății Victor Costache.

Datele medicale culese în timp real prin acest sistem de monitorizare vor ajunge atât  la Complexul Multifuncțional Caraiman, cât și  la Ministerul Sănătății, între cele două centre fiind realizată o legătură securizată. Dacă parametrii monitorizați devin neconformi, se va interveni de urgență.


Informații Utile:

Începând cu 26 februarie 2020, în premieră pentru unitățile medicale de stat din România, la Complexul Multifuncțional Caraiman a fost inaugurat sistemul de telemedicină care conferă posibilitatea monitorizării de la distanță a bolnavului de către specialiști, în timp ce acesta își desfășoară activitatea zilnică normală.

Telemedicina este gândită pentru a ajuta atât pacienții, cât și specialiștii. Cea mai concretă formă a telemedicinii este monitorizarea de la distanţă. Aceasta permite medicilor să supravegheze pacientul prin intermediul monitorului TV și al echipamentului de monitorizare atașat de corpul acestuia. Este foarte practică şi economică pentru pacienţii nedeplasabili sau greu deplasabili, care au boli cronice, în special cardiovasculare.

Monitorizarea pacientului se face 24 de ore din 24 la distanță, fără a fi nevoie de consultația față în față cu medicul. În această perioadă, pacientul poartă, atașat de corpul său, echipamentul de monitorizare a parametrilor săi vitali, acesta incluzând și un telefon cu o aplicație specială ce transmite către Centrul de Telemedicină în timp real, în fiecare moment, toate informațiile către personalul medical și eventualele semnale de alarmă.



Serviciul Imagine și Relații cu Mass-Media
Tel. fix: 021.319.10.13/int.151
E-mail: presa.primaria1@gmail.com