Data: 24.08.2020

Dan Tudorache: “Solicit Ministrului Mediului să stopeze depozitarea ilegală a deșeurilor la groapa de la Chiajna-Rudeni”

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a solicitat, într-o conferință de presă susținută astăzi la sediul instituției, Ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, să determine operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni să respecte o hotărâre executorie a instanței și să stopeze depozitarea ilegală a deșeurilor la această groapă de gunoi.

Edilul Sectorului 1 a arătat că, în ciuda  unei hotărâri executorii a Tribunalului București, din data de 14 august 2020, prin care instanța a decis anularea Autorizației Integrate de Mediu pe ultimele două suprafețe încă funcționale ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni – celulele 6 și 7 –, operatorul acestei gropi de gunoi continuă să depoziteze ilegal deșeuri pe un teren situat între celulele  1-5 și 6-7.

Primarul Dan Tudorache a mai precizat că așteaptă ca până vineri, 28 august 2020, autoritățile statului cu atribuții în protecția mediului să stopeze depozitarea ilegală a deșeurilor la groapa Iridex și să oprească poluarea pe care această groapă de gunoi o produce în cartierele din zona de Nord-Vest a Sectorului 1. Dacă acest lucru nu se întâmplă până vineri, edilul Sectorului 1 va cere public demisia Ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

"Prin continuarea activității de depozitare a deșeurilor, în ciuda hotârârii Tribunalului București, operatorul  gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni ne sfidează pe noi ca administrație locală, dar mai grav sfidează o întreagă comunitate afectată de poluarea produsă de acest depozit și sfidează o hotărâre a instanței. Solicit Ministrului Mediului, Costel Alexe, să determine operatorul economic al acestei gropi să intre în legalitate și să respecte o hotărâre executorie a instanței. Dacă acest lucru nu se întâmplă până vineri, 28 august 2020, voi solicita public demisia Ministrului Mediului. Dacă acesta nu adoptă măsuri în acest sens, ori nu-i pasă de zecile de mii de cetățeni care sunt obligați să respire aerul otrăvit degajat în atmosferă de acest depozit, ori are altfel de interese", a declarat  Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache

Informații de backround:

După mai bine de doi ani de proces și 24 de termene, Tribunalul București a decis că groapa de gunoi de la Chiajna este ilegală! Tribunalul București a hotărât, în data de 14 august 2020, anularea Autorizației Integrate de Mediu pentru depunerea deșeurilor pe ultimele două suprafețe, încă funcționale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni, celule 6 și 7 cu o capacitate de 1,6 milioane mc.  Celulele 6 și 7 ale gropii Iridex erau ultimele funcționale, după ce, în anul 2017, fuseseră închise celulele 1-5 ale gropii cu o capacitate de 4,5 milioane mc.

În primăvara anului 2018, Primăria Sectorului 1,  Poliția Locală Sector 1, Asociația 21% Oxigen și Asociația pentru Natură și Protejarea Mediului au intentat un proces Agenției pentru Protecția Mediului București (APMB) și companiei Iridex, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni, solicitând anularea Autorizației Integrate de Mediu emisă de APMB, document în baza căruia funcționează depozitul de gunoi.

Acțiunea în instanță a fost inițiată ca urmare  a repetatelor sesizări primite de la mii de cetățeni din Nord-Vestul Capitalei, a căror viață este afectată și astăzi de mirosurile insuportabile provenite de la această groapă de gunoi.