Data: 08.09.2021

Ședință ordinară a Consiliului Local Sector 1: rezolvarea problemelor cu apa caldă și căldura din Cartierul Aviației și preluarea Bd. Ion Mihalache și a Căii Grivița, pe ordinea de zi

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru joi, 9 septembrie, începând cu ora 14.00, ședința ordinară a Consiliului Local. Pe ordinea de zi se află o serie de proiecte de hotărâre esențiale pentru dezvoltarea comunității locale care vizează domeniile educație, mediu, infrastructură. Din acestea amintim:

1. Proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local Sector 1 de a coopera cu Compania Municipală Termoenergetica București S.A. în scopul realizării obiectivului ''Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1''. Potrivit acestui proiect de hotărâre, va fi demarat unui proiect pilot la Punctul Termic 5 Aviației pentru a veni în sprijinul locuitorilor din blocurile în care sunt probleme cu alimentarea cu apă caldă și căldură pe timpul iernii, ținând cont de faptul că acest cartier este capătul rețelei de termoficare. Soluția urgentă care urmează să fie aplicată o reprezintă conectarea unor echipamente specializate pentru încălzit apa la punctele termice cu probleme.

2. Proiect de hotărâre privind solicitarea Consiliului General al Municipiului București de a aproba transmiterea în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a Bd. Ion Mihalache și a Căii Grivița în vederea reabilitării și modernizării. Pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere, Primăria Sectorului 1 își propune ca, pe cele două artere de referință care preiau mare parte din fluxul de trafic și asigură mobilitatea de la sudul la nordul sectorului, să asigure și o infrastructură dedicată cicliștilor și pietonilor.

3. Proiect de hotărâre prin care se solicită Consiliului General al Municipiului București trecerea în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a unei părți din Parcul Regele Mihai I al României, precum și a Parcului Istoric Cișmigiu. Lucrările de investiții propuse pentru Parcul "Regele Mihai I al României" (Herăstrău) sunt: reabilitarea și modernizarea aleilor pietonale și platformelor betonate, refacerea instalațiilor și rețelelor de apă și canalizare și a instalațiilor de irigat, modernizarea locurilor de joacă și reabilitarea spațiilor verzi existente (defrișare arbori uscați, replantare arbori, gazon, plante bienale și anuale, garduri vii). În ceea ce privește Parcul Istoric Cișmigiu, Primăria Sectorului 1 își dorește să reabiliteze și să restaureze următoarele obiective: Podul cu nuc, Ansamblu cetate, Foișor, Terasa Trandafirilor, Grota (Movila), Izvorul lui Eminescu. În plus, vor fi realizare lucrări de amenajare peisagistică (defrișare arbori uscați, replantare arbori, gazon, plante bienale și anuale, garduri vii) și va fi introdus un sistem de monitorizare video.

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind ridicarea, transportul și depozitarea panourilor publicitare, chioșcurilor, tonetelor și garajelor. Potrivit acestui proiect de hotărâre, domeniul public al Sectorului 1 va fi eliberat de panourile publicitare, chioșcurile, tonetele și garajele amplasate nelegal, iar contravaloarea întregii operațiuni va fi suportată de către proprietari.

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în legătură cu participarea la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în București. Primăria Sectorului 1 va participa alături de Primăria Capitalei și celelalte primării de sector din București la constituirea ADI care va permite accesarea de fonduri europene pentru a putea derula unele investiții esențiale pentru București: amenajarea unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase și a unor stații de tratare a deșeurilor.

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Protocolului de Cooperare cu Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate având ca obiectiv demararea programului City Air. În colaborare cu Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, Primăria Sectorului 1 va derula un proiect pilot de monitorizare a calității aerului în perimetrul a cinci unități de învățământ și în zona din imediata vecinătate a acestora. Este vorba despre programul City Air care constă în montarea unor senzori de monitorizare în cadrul Colegiului George Enescu, Colegiului Tehnic Grivița, Liceului Cervantes, Colegiului Economic "Virgil Madgearu" și Școlii "Nicolae Grigorescu" prin intermediul cărora vor fi măsurate particulele în suspensie PM 2.5, PM.10, umiditatea, presiunea și temperatura.

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării terenului în suprafață de 375 mp situat în str. Panciu nr. 21 pentru extinderea Școlii Gimnaziale nr. 179 (Str. Ardealului nr. 34 din Cartierul Bucureștii Noi). Terenul se pretează extinderii unității de învățământ, fiind împrejmuit doar pe latura sudică și comunicând liber cu terenul Școlii Gimnaziale nr. 179. Suplimentarea spațiilor de învățământ de la Școala Generală nr. 179 a fost solicitată și de conducerea unității de învățământ, luând în considerare atât creșterea foarte mare a populației din zona arondată școlii, depășindu-se astfel posibilitățile de școlarizare, cât și diversificarea procesului educațional.




Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro