Data: 09.09.2021

Solicităm preluarea în administrare a parcurilor Cișmigiu și Herăstrău pentru a le moderniza și reabilita

Primăria Sectorului 1 și-a propus reabilitarea și modernizarea a două parcuri simbol care sunt în administrarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB). În ședința de astăzi a Consiliului Local Sector 1 a fost adoptat proiectul de hotărâre prin care solicităm CGMB trecerea din administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement în administrarea noastră a Parcului Cișmigiu și a Parcului "Regele Mihai I al României" (Parcul Herăstrău).

Potrivit Referatului de aprobare al Proiectului de Hotărâre, în prezent, aleile pietonale din aceste parcuri se pierd printre buruieni și gropi, spațiile verzi, mobilierul urban și locurile de joacă sunt într-o stare necorespunzătoare, iar grupurile sanitare sunt închise cu lacăt. În aceste condiții, este necesară intervenția de urgență a administrației locale a Sectorului 1 pentru reamenajarea și sistematizarea acestora, în vederea remedierii acestei situații care afectează întreaga comunitate a Sectorului 1 și nu numai.

"Sectorul 1 are nevoie de cât mai multe spații verzi îngrijite care să ofere comunității locale condiții bune de relaxare și de petrecere a timpului liber. Cișmigiu și Herăstrău sunt două parcuri simbol ale Sectorului 1 care sunt vizitate zilnic de numeroși locuitori ai Capitalei sau de turiști care aleg Bucureștiul ca destinație de vacanță. Din păcate, în prezent, aceste parcuri nu corespund cerințelor unei Capitale europene. Pentru a putea investi în reamenajarea și modernizarea lor, avem nevoie de trecerea acestora în administrarea noastră. Îmi doresc ca, în cel mai scurt timp, aceste parcuri să devină acele locurile de relaxare pe care ni le dorim cu toții", a declarat primarul Clotilde Armand. 

Cum vor fi reamenajate și modernizate Parcurile Cișmigiu și Herăstrău

Lucrările de investiții pe care Primăria Sectorului 1 își propune să le realizeze în partea de sud a Parcului "Regele Mihai I al României" (Herăstrău) sunt: reabilitarea și modernizarea aleilor pietonale și platformelor betonate cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, refacerea instalațiilor și rețelelor de apă și canalizare și a instalațiilor de irigat, modernizarea locurilor de joacă și reabilitarea spațiilor verzi existente (defrișare arbori uscați, replantare arbori, gazon, plante bienale și anuale, garduri vii).

Costurile estimate ale investițiilor în Parcul "Regele Mihai I al României" (Herăstrău) sunt de aproximativ 22 de milioane de euro. Proiectul inițial prevedea preluarea doar a unei părți din acest parc, dar astăzi a fost votat un amendament care a stabilit să se solicite preluarea integrală.

În ceea ce privește Parcul Istoric Cișmigiu, Primăria Sectorului 1 își dorește să reabiliteze și să restaureze următoarele obiective: Podul cu nuc, Ansamblu cetate, Foișor, Terasa Trandafirilor, Grota (Movila), Izvorul lui Eminescu. Totodată, vor fi refăcute aleile pietonale și platformele betonate cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind protejarea monumentelor istorice, vor fi reabilitate rețelele de apă, canal și cișmele, rețelele electrice și de iluminat sau locurile de joacă. În plus, vor fi realizare lucrări de amenajare peisagistică (defrișare arbori uscați, replantare arbori, gazon, plante bienale și anuale, garduri vii) și va fi introdus un sistem de monitorizare video.

Costurile estimate ale investițiilor în Parcul Istoric Cișmigiu sunt de aproximativ 12 de milioane de euro.

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro