Data: 07.10.2021

Primarul Sectorului 1: ”Într-o lună vom avea 10 platforme de colectare selectivă pe patru fracții în Cartierul Pajura”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat, în cadrul emisiunii "Interviurile lui Vitalie", difuzată pe stirileprotv.ro, stadiul proiectului de construire a unui sistem integrat de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții. Edilul a vorbit și despre curățenia din Sectorul 1 și despre relația contractuală cu Compania Romprest Service S.A.: "Am reușit să reducem factura de salubrizare de la 300 de milioane lei, cât a facturat firma în 2020, la 125 de milioane de lei."

"Am demarat procedurile pentru construirea unui sistem integrat de colectare selectivă. Am identificat deja 1.973 de locații în Sectorul 1 unde vor fi montate platforme de colectare selectivă în patru fracții. Pentru început, în cadrul unui proiect pilot se vor amenaja 10 astfel de platforme în Cartierul Pajura. În aproximativ o lună o să avem instalațiile pentru acest proiect pilot," a declarat primarul Clotilde Armand.

Pentru locuitorii de la case, Primăria Sectorului 1 va achiziționa 2.000 de compostoare monobloc care vor transforma deșeurile menajere în compost. Compostoarele au aceleași specificații tehnice și vor fi distribuite în ordinea solicitărilor de înscriere în proiect.

"Vom distribui un număr de 2.000 de compostoare către locuitorii de la case, pentru ca materia primă să fie compostată în curte. În acest moment ne aflăm în etapa de întocmire a documentației pentru achiziție".

În plus, Primăria Sectorului 1 va demara procedurile pentru amenajarea a minimum cinci puncte de colectare smart în care locuitorii Sectorului 1 pot duce voluntar deșeurile voluminoase care nu se depozitează în pubele: saltele, mobilă, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri textile, deșeuri electrice și electrocasnice, uleuri uzate, anvelope, sticlă de geam, deșeuri periculoase (vopseluri, solvenți). Primul punct de colectare cu suprafață de aproximativ 1.450 mp va fi amenajat pe platforma Odăi, locație ce aparține Administrației Domeniului Public Sector 1.

"Am redus cheltuielile cu salubrizarea de la 300 de milioane lei la 125 de milioane de lei"

Primarul Clotilde Armand a vorbit și despre curățenia din Sectorul 1 și despre relația contractuală cu Compania Romprest Service S.A.

"Mizeria din București este o problemă pe care am moștenit-o de la vechea administrație și din cauza căreia suferim cu toții. Luptăm cu o firmă care are un contract pe 25 de ani, o firmă adusă de niște politicieni, o societate care era atât de puternică, încât toată lumea îmi spunea: «cu gunoierii nu te lupți, vei pierde». Eu spun altfel, cu oamenii cinstiți nu te pui, pentru că binele învinge mereu. În această perioadă am dus lupte atât cu această firmă, cât și cu neputința statului. Am reușit să reducem factura de salubrizare de la 300 de milioane lei, cât a facturat firma în 2020, la 125 de milioane de lei. Este o diferență semnificativă pe care o ducem în investiții," a mai precizat edilul Clotilde Armand.






Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro