Data: 20.01.2022

Consiliul Local a aprobat colaborarea cu Primăria Capitalei pentru exproprierea, reabilitarea și modernizarea fostului Hotel Dunărea

Primăria Sectorului 1 și-a propus să colaboreze cu Primăria Municipiului București pentru restaurarea, reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1, emblematice pentru istoria acestui oraș. Multe dintre aceste imobile sunt într-o stare avansată de degradare și necesită lucrări urgente de modernizare pentru a putea fi redate comunității locale.

Unul dintre aceste imobile simbol ale Capitalei pe care administrația locală a Sectorului 1 intenționează să- l includă în acest program este fostul Hotel Dunărea de pe Calea Griviței, afectat grav de cutremurul de la 1977. Ținând cont de faptul că acesta este în prezent în proprietate privată, pentru a-l restaura și reabilita trebuie expropriat pentru cauză de utilitate publică.

În ședința de astăzi, Consiliul Local Sector 1 a aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1 de a hotărî cu privire la asocierea dintre Sectorul 1 și Municipiul București în vederea finanțării în comun a cheltuielilor aferente finalizării procedurilor de expropriere a imobilului aflat în proprietate privată, situat pe Calea Griviței nr.138 C (fostul Hotel Dunărea) și a cheltuielilor pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională a acestuia.

"Clădirile de patrimoniu reprezintă ce are mai frumos și mai valoros o capitală europeană. Din păcate, multe dintre bijuteriile arhitectonice ale Bucureștiului sunt astăzi în paragină și oferă o imagine deplorabilă turiștilor care ne vizitează orașul. Nepăsarea și incompetența fostelor adminsitrații ale Bucureștiului ne-au adus în această situație. Chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea, niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a restaura și moderniza clădirile de patrimoniu și a le reda farmecul și strălucirea de altădată", declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Fostul Hotel Dunărea, transformat într-un hub cultural

Imobilul cunoscut sub denumirea de Hotel Dunărea a fost construit între anii 1935-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din anul 1977, iar, din cauza lipsei de intervenții din partea autorităților publice abilitate, în prezent se află într-o stare avansată de degradare.

Pentru efectuarea lucrărilor de utilitate publică asupra imobilului situat la adresa Calea Grivitei nr. 138C, Sector 1, Bucuresti, este necesară exproprierea imobilului aflat în proprietate privată, compus din construcție în suprafață totală de 2.758,35 mp și teren în suprafață de 493 mp.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională, clădirea fostului cinematograf Dunărea va fi transformată într-un veritabil hub cultural. Aici vor fi amenajate spații expoziționale și un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment destinat artiștilor, în cadrul proiectului de utilitate publică "Spațiul Cultural Municipal".

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro