Data: 01.03.2022

Bugetul Sectorului 1, pentru a șasea oară în dezbaterea Consiliului: „Trebuie să alocăm de urgență fonduri pentru ajutorarea refugiaților”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru miercuri, 2 martie 2022, o ședință extraordinară a Consiliului Local Sector 1. Singurul proiect aflat pe ordinea de zi este aprobarea bugetului general centralizat al Sectorului 1.

Este a șasea oară când consilierii locali sunt convocați pentru a dezbate și aproba acest proiect.

"Trecem printr-o situație fără precedent în acest moment legată de criza umanitară a refugiaților care vin din Ucraina. Trebuie să alocăm în regim de urgență, din fondul de rezervă,  bani pentru cazarea acestora, asigurarea hranei și a materialelor igienico-sanitare etc. Astăzi,  am propus să se voteze bugetul general consolidat al Sectorului 1 și să alocăm 2 milioane de lei către fondul de rezervă bugetară. Cu aceste fonduri urma să finanțăm cheltuielile de ajutorare a refugiaților. 

Deși proiectul de suplimentare a fondului de rezervă bugetară a fost votat, consilierii liberali și social-democrați au părăsit sala în momentul votării proiectului bugetului general centralizat pe anul 2022. Pentru că nu au votat bugetul, nici măcar banii aprobați din fondul de rezervă nu pot fi folosiți. Practic, hotărârea votată astăzi este goală de conținut, iar în acest moment nu avem bani alocați pentru ajutorarea refugiaților. Fac apel la conștiința tuturor consilierilor și la solidaritate cu victimele războiului,"
a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

În acest moment, în centrele de cazare amenajate de către Primăria Sectorului 1 sunt aproximativ 800 de refugiați, iar numărul lor crește de la o oră la alta.

"După cum știți, din 11 februarie au fost sistate plățile făcute de la bugetul de stat către Sectorul 1. Motivul: a fost depășit termenul de 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României. Este afectată întreaga activitate a administrației publice locale și sunt puse în pericol plățile mai multor  ajutoare sociale, cum ar fi indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, echivalente cu salariul minim net, sau plata însoțitorilor acestor persoane.  De asemenea, sunt sistate sumele primite de la bugetul de stat pentru cheltuielile cu învățământul, banii de funcționare pentru grădinițe, școli și licee și fondurile pentru bursele școlare," a mai precizat primarul Sectorului 1.



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro