Data: 04.03.2022

Precizări privind legalitatea proiectului de buget al Sectorului 1 pe anul 2022

În urma apariției în spațiul public a unor controverse privind legalitatea proiectului bugetului general centralizat al Sectorului 1 pe anul 2022, încă neadoptat de Consiliul Local, contrar dispozițiilor imperative ale Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, Serviciul de Imagine si Cultură a fost împuternicit să facă următoarele precizări:

Proiectul bugetului general centralizat al Sectorului 1 pe anul 2022 întocmit de aparatul tehnic al Primăriei Sectorului 1, pe care consilierii refuză să-l discute și să-l adopte,  îndeplinește toate condițiile legale pentru a putea fi adoptat. Măsura nr. 2 a Deciziei nr. 66 din 25.11.2021 a Curții de Conturi, menționată în documentul apărut în spațiul public a fost îndeplinită de Primăria Sectorului 1 încă de anul trecut.

Totodată, facem precizarea că Ministerul de Finanțe a oferit un răspuns la o solicitare a Primăriei Sectorului 1, prin care se cereau lămuriri legate de aprobarea cu întârziere a bugetului de venituri și cheltuieli, în care se specifică faptul că proiectele de buget se aprobă în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial.

Proiectul de buget pe anul 2022 a fost pus în dezbatere publică pe data de 14 ianuarie 2022 și nu a fost adoptat nici până în prezent, deși a fost supus de șase ori dezbaterii consilierilor locali. Documentul poate fi accesat pe site-ul instituției la rubrica "Transparență Financiară" https://www.primariasector1.ro/buget-2022.html 

Ministerului de Finanțe a mai comunicat, în același răspuns, că în cazul în care autoritățile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale, în termenul prevăzut de 45 de zile, direcțiile generale ale finanțelor publice dispun sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestora de către autoritățile deliberative. În această situație, din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate.

Conform Legii 273/2006, nerespectarea termenului de 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat, pentru a se aproba proiectul de buget, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 3.000 lei și 5.000 lei.

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro