Data: 28.06.2022

Sistemul ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor din Sectorul 1 ar putea fi finanțat prin fonduri europene

Primăria Sectorului 1 și-a propus finanțarea din fonduri europene a unui sistem integrat de colectarea selectivă a deșeurilor din această zonă administrativă pe cinci fracții: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deșeuri reziduale și bio-deșeuri.

Consiliul Local Sector 1 a  adoptat, în ședința de astăzi, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice revizuite a proiectului de investiții "Sistem integrat de colectare a deșeurilor la nivelul Sectorului 1" și privind aprobarea participării Sectorului 1 cu acest proiect în scopul unei finanțări nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3- Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectul Specific 3.1-Reducerea numărului depozitelor neconforme și creșterea gradului de pregătire pentru reciclare a deșeurilor din România.

Potrivit proiectului adoptat în ședința de astăzi, urmează să fie amenajate puncte de colectare selectivă atât supraterane, cât și subterane. În concret, urmează a fi amenajate un număr de 244 puncte de colectare subterane cu un număr de 1394 de module subterane de colectare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul subteran va fi de 3 metri cubi (mc), iar capacitatea volumetrică totală a modulelor subterane va fi de 4182 mc.

Totodată, vor fi amenajate 698 de puncte de colectare supraterane, care vor avea 1442 module supraterane de colectare cu compactare și 2416 module supraterane de colectare fără compactare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul suprateran va fi de 0,24 mc, iar capacitatea volumetrică totală a modulelor supraterane va fi de 952,92 mc.

În plus, vor fi achiziționate 20.000 de unități de compostare individuale cu un volum de 0,28-0,30 mc (280 – 300 litri).

Punctele de colectare selectivă vor fi dotate cu panouri fotovoltaice și vor beneficia de sisteme   de supraveghere video, iar monitorizarea utilizatorilor individuali va fi realizată prin dotarea pubelelor cu CIP-uri. Mai mult, va fi amenajat un centru de monitorizare date dotat cu un server găzduire software gestiune și un software de gestiune.

"Îmi doresc ca în cel mai scurt timp posibil să implementăm un Sectorul 1 un sistem ultramodern de colectare selectivă a deșeurilor care să corespundă în cel mai înalt grad atât legislației europene în domeniu cât și nevoilor comunității din această zonă administrativă. Fiind vorba de o investiție de amploare intenționăm să o finanțăm din fonduri europene nerambursabile. Doresc să mulțumesc consilierilor locali că au lăsat la o parte orgoliile personale și interesele politice și au aprobat acest proiect esential pentru comunitatea locală și pentru creșterea calității vieții în această zonă administrativă",  a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Prin implementarea acestui proiect, capacitatea de colectare fracție reciclabilă uscată (hârtie/carton și plastic/metal) va fi de 1.091,52 mc, echivalent a circa. 22.000 t/an, care se pot recupera în stația de sortare, capacitatea de colectare fracție reciclabilă sticlă va fi de 901,92 mc, echivalent a circa 3000 t/an, care se pot recupera într-o stație de reciclare a sticlei, capacitatea de colectare fracție reciclabilă umedă(bio-deșeuri) va fi de 1032,96 mc, echivalent a circa 17.500 t/an, care se pot trata în cadrul unei stații de compostare, iar capacitatea de colectare fracție reciclabilă umedă (deșeuri reziduale) va fi de 1032 mc, echivalent a circa 17500 t/an, care se pot depozita pe groapa de gunoi.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA. Din bugetul local urmează a finanțată contribuția eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanțare precum și a tuturor costurilor neeligibile.

Totodată, în cazul în care proiectul nu obține sau obține parțial finanțarea nerambursabilă, finanțarea sa se va face de la bugetul local, total sau parțial, până la incidența întregului cost al proiectului.

Prin proiectul adoptat în ședința de astăzi, Consiliul Local Sector 1 a aprobat atât  documentația tehnico-economică revizuită, faza studiului de fezabilitate, prin care se schimbă soluția tehnică aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.227/2018, cât și noii indicatori tehnico-economici ai investiției. 

"Soluția tehnică aprobată prin Hotărârea de Consiliu din anul 2018 nu era nici fezabilă și nici nu mai este de actualitate. Principalele modificări pe care le aducem proiectului se referă la majorarea de la patru la cinci a fracțiilor de colectare pentru a corespunde exigențelor europene în materie și amenajarea atât supraterană, cât și subterană, a punctelor de colectare selectivă, față de varianta exclusiv subterană care era prevăzută în hotărârea din 2018", a mai precizat primarul Clotilde Armand.

În plus, potrivit referatului de aprobare al proiectului, prin noua soluție tehnică se asigură diminuarea duratei de implementare a proiectului, asigurându-se și respectarea obligațiilor legale ale Sectorului 1 în ceea ce privește gestiunea deșeurilor, diminuarea costurilor până la un nivel rezonabil, în condiții de eficiență și eficacitate și facilitarea accesului la această infrastructură de salubrizare a tuturor categoriilor de cetățeni, indiferent de vârstă/capacitate fizică (soluția tehnică propusă asigură și accesul persoanelor cu handicap locomotor care se deplasează cu scaune rulante).

Tot conform referatului de aprobare al proiectului, revizuirea documentației tehnico-economice, faza studiului de fezabilitate, și schimbarea soluției tehnice aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.227/2018 a mai fost determinată și de creșterea elementelor de cost ale construcțiilor, în unele cazuri și de trei ori față de prețurile din anul 2018 (fier, beton etc).  Spre exemplu, un punct de colectare cu o platformă subterană costa, în anul 2018, circa 81.500 lei cu TVA, iar astăzi același punct de colectare costă circa 172.000 lei cu TVA.




Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro