Data: 23.11.2022

Nebulizatoarele achiziționate la suprapreț, probe într-o anchetă DNA, vândute la licitație publică de compania subordonată Consiliului Local

Un număr de 1.200 de nebulizatoare de bio - decontaminare, cumpărate la suprapreț de fosta administrație locală, au fost scoase la licitație publică de către Compania de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A., structură aflată în subordinea Consiliului Local Sector 1.

Primăria Sectorului 1 nu a fost consultată cu organizarea acestei licitații publice, administrarea Companiei fiind realizată prin intermediul reprezentanților numiți de Consiliul Local Sector 1.

Cele 1.200 de nebulizatoare de bio - decontaminare au fost achiziționate, în septembrie 2020, la prețuri supraevaluate, cu suma de totală 17.880.000 lei. Fosta administrație nu a folosit deloc aceste nebulizatoare, din cauza faptului că acestea trebuie să fie manipulate doar de către persoane autorizate în acest scop.

Curtea de Conturi a constatat, în 2021, că în acest caz a fost organizată o procedură formală pentru achiziția celor 1.200 de nebulizatoare, fără aprobarea Consiliului Local Sector 1 a rectificării bugetului de venituri și cheltuieli, în care se prevăd aceste cheltuieli și fără posibilitatea utilizării acestora de către beneficiari. Consecințele economico - financiare ale abaterilor de la legalitate și regularitate: prejudicierea bugetului Companiei de Investiții și Dezvoltare Sector 1 S.A.

Contractul de achiziție publică este anchetat, în acest moment,  de procurorii DNA. Un număr de 55 de persoane – doi foști primari, funcționari publici, oameni de afaceri- și mai multe firme sunt puse sub acuzare. În acest dosar, Camera Deputaților a avizat favorabil încuviințarea percheziției informatice în cazul unui fost primar. 

Primăria Sectorului 1 face demersuri pentru ca aceste posibile tentative de distrugere a unor probe să fie aduse la cunoștința procurorilor.

Informațiile despre scoaterea la licitație publică a celor 1.200 de nebulizatoare de bio- decontaminare apare într-un anunț postat pe site-ul Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public Privat Sectorul 1 SA (http://cids.ro/licitatie.php).

Valorificarea acestora, prin licitație publică deschisă, se face în trei loturi, potrivit anunțului Companiei:
• Lot 1 : 343 bucăți nebulizatoare CUBE S cu 0 ore de folosință;
• Lot 2 : 835 bucăți nebulizatoare CUBE S cu 24 ore de folosință;
• Lot 3 : 22 bucăți nebulizatoare CUBE S cu 156 ore de folosință.




Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro