Data: 10.02.2023

Cadastrăm integral Sectorul 1. Clotilde Armand: „Este o muncă uriașă, după 30 de ani de inacțiune, însă doar astfel ne putem apăra proprietatea”

Primăria Sectorului 1 a demarat un amplu program de cadastrare a Sectorului 1. La nivelul administrației locale a Sectorului 1 s-a format o echipă care se ocupă exclusiv de cadastrarea acestei zone administrative. Potrivit primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost dezvoltată o metodă inovativă care a fost preluată și de alte UAT-uri. În același timp specialiștii primăriei digitalizează informația pentru a obține hărți în format GIS.

"Până să ajung primar nimeni nu s-a preocupat, în cel mai bogat Sector al Capitalei, de cadastru. Când mi-am început mandatul de primar am găsit o situație catastrofală, mai rea decât în cele mai defavorizate cătune. Domeniul public era cadastrat la nivel de mai puțin de 5%! Nici măcar cele 50 de străzi înscrise la OCPI nu erau corect cadastrate: deși în realitate au 6 metri lățime, în planurile cadastrale ele figurau în anumite locuri cu numai 1 metru, restul figurând ca proprietate privată. Adică persoane private și-au cadastrat abuziv o parte din domeniul public înaintea primăriei. Obiectivul meu este să cadastrez tot domeniul public din Sectorul 1", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

De ce este importantă cadastrarea?

Primăria Sectorului 1 administrează un domeniu public uriaș: peste 1000 de străzi, 1200 de imobile și 500 de hectare de spatii verzi. Pentru a putea investi în aceste străzi, spatii verzi și clădiri este obligatoriu ca ele să fie cadastrate, așa cum cere Codul Administrativ. În primul rând, prin lege, administratorul nu are voie să facă studii de fezabilitate, proiectare și investiții pe un teren sau o clădire necadastrată. Pe imobile necadastrate se pot face doar reparații.Totodată, este nevoie nevoie de cadastru și pentru a proteja aceste imobile de antreprenorii imobiliari care ocupă abuziv părți din domeniul public.

"Cum ați dormi noaptea dacă apartamentul sau casa dumneavoastră nu ar fi cadastrate și v-ați putea trezi că au fost înscrise la cadastru pe numele altcuiva? Asta s-a întâmplat în Sectorul 1, fostele administrații au ignorat faptul că domeniul public era ocupat abuziv de antreprenorii imobiliari și folosit pentru a ridica construcții ilegale. Totul se făcea în disprețul cetățenilor și al interesului public, cu complicitatea tacită a funcționarilor publici", a  precizat edilul Clotilde Armand.

Studiu de caz: Cartierul Floreasca

Într-o postare de astăzi de pe pagina personală de Facebook, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a dat un exemplu elecvent în privința urmărilor nefaste ale lipsei cadastrării domeniului public. Astfel, potrivit edilului Clotilde Armand, în cartierul Floreasca, pe strada Rosetti Bălănescu, trotuarul și spațiul a fost ocupat abuziv de cinci terase cu pretenții, iar aici s-a construit ilegal. Direcția Cadastru din Primărie a făcut verificări în arhive și a făcut o analiză topografică care a demonstrat că terenul din jurul blocurilor de locuințe este domeniu public. Poliția Locală Sector 1 le-a transmis deja somații să intre în legalitate, să desființeze construcțiile ilegale, să elibereze domeniul public și a dat amenzi. Dacă proprietarii teraselor nu intră în legalitate, primarul Sectorului 1 va emite dispozițiile de demolare.

"Este o muncă uriașă, după 30 de ani de inacțiune. Am alocat resursele necesare, vreau să terminăm cât mai repede, pentru că doar astfel ne putem apăra proprietatea", a mai afirmat primarul Clotilde Armand.





Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro