Data: 13.03.2023

Bursele școlare și finanțarea asistenței sociale nu mai pot fi asigurate din cauza neaprobării bugetului în Consiliul Local: “Coaliția PSD-PNL lucrează împotriva copiilor și a persoanelor cu handicap”

Plata burselor școlare, plățile utilităților către școli, finanțarea celui mai important spital de urgență din țară și a celui mai mare spital de copii din România precum și indemnizațiile pentru însoțitorii persoanelor cu handicap vor fi stopate din cauza neaprobării bugetului local al Sectorului 1 pentru anul 2023.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat de îndată, astăzi, 13 martie 2023, începând cu ora 10, o ședință extraordinară a Consiliului Local Sector 1. Este a șaptea ședință când bugetul pentru anul 2023 este pe ordinea de zi a Consiliuliui Local Sector 1 pentru a fi dezbătut și votat.

"Coaliția PSD-PNL de la Sectorul 1 lucrează împotriva copiilor, împotriva persoanelor vârstnice și împotriva persoanelor cu handicap, blochează activitatea spitalelor și a școlilor și stopează investițiile în Sectorul 1. De două luni, PNL și PSD nu vor să pună în discuție proiectul de buget pentru anul 2023 în Sectorul 1. Neavând bugetul aprobat, fondurile care trebuiau să vină de la bugetul de stat sunt sistate, lucrăm la cotă de avarie din ce am încasăm din taxe și impozite. În lipsa bugetului pe care PSD și PNL nu vor să-l aprobe, bursele școlare și stimulentele educaționale vor fi oprite, deoarece nu mai avem bani. De asemenea, sunt sistate plățile utilităților către școli, mai mulți directori au primit deja somații de la furnizori că sunt întârzieri la plata unor facturi. În plus, toate programele școlare vor fi oprite", a explicat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, într-o postare pe pagina de Facebook.

Direcția Management Economic din Primăria Sectorului 1 atrage atenția asupra situației grave în care se află administrația locală Sectorului 1 din cauza nevotării bugetului. Dacă nu este votat rapid proiectul de buget vor fi suspendate:
 plata cheltuielilor pentru învățământul de masă;
 plata cheltuielilor pentru învățământul special;
  plata burselor pentru învățământul de masă;
 plata burselor pentru învățământul special de stat;
  plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare;
  plata stimulentelor educaționale acordate copiilor din familii defavorizate;
 plata drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă;
 plata drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul special;
 plata învățământului particular și confesional, acreditate;
 finanțarea căminelor pentru persoane vârstnice;
 finanțarea "Programului pentru școli al României", potrivit HG nr. 1007/2022 pentru acordarea gratuită de fructe și legume proaspete, de lapte de consum și produse lactate, de produse de panificație în anul școlar 2022-2023;
 finanțarea sistemului de protecție a copilului;
 finanțarea centrelor de zi și a centrelor rezidențiale pentru personae adulte cu handicap;
 finanțarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii Școlii gimnaziale nr. 178, conform Ordinului Ministrului Educației nr. 5369/2022.

"Vă dau un exemplu elocvent de la Asistența Socială, de la 1 aprilie nu vom mai avea fonduri să plătim cele 3.100 de indemnizații pentru însoțitorii persoanelor cu handicap sau pe cei  360 de asistenți care au grijă de persoanele cu handicap. Nu mai avem fonduri pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a căminelor pentru persoane vârstnice. O situație similară avem și la cele patru dintre spitalele de top ale țării, cărora le plătim toate utilitățile, printre ele aflându-se cea mai importantă unitate de urgență din țară și cel mai mare spital de copii din România. Este vorba despre Spitalul de Urgență "Floreasca", Spitalul Clinic "Grigore Alexandrescu", Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice. În 2022, am încheiat un protocol și pentru finanțarea unei alte unități medicale importante: Spitalul Universitar de Urgență "Elias".  Am prins în proiectul de buget achiziții de echipamente medicale perfomante pentru aceste unități medicale. Nu le putem cumpăra până nu este votat bugetul de către consilierii conduși de Florin Manole și Sebastian Burduja", a mai precizat Clotilde Armand.

Edilul Sectorului 1 a subliniat faptul că a chemat la discuții toate formațiunile politice înainte să pună în dezbatere publică proiectul de buget, iar directorul economic a răspuns la toate întrebările consilierilor locali. "Au refuzat sistematic orice formă de dialog. Anul trecut au întârziat la fel votarea bugetului și ne-au întârziat cât au putut de mult. În urmă cu doi ani la fel. Ce vor ei este să arunce cu mulți bani către două entități ale primăriei controlate de aceștia (CET Grivița și Compania lui Tudorache de făcut machete în loc de spital) prin care încă se sifonează și se aruncă cu fonduri publice la firmele transpartinice. Voi opri și această hemoragie cât de curând. Iar în loc de concluzie - indiferent dacă votează bugetul sau nu - toți consilierii PNL PSD care au refuzat timp de două luni nejustificat votarea bugetului au din partea mea și a Primăriei Sectorului 1 plângeri prealabile", a mai susținut primarul Sectorului 1.


Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro