Data: 04.04.2023

Am finalizat integral cadastrarea cartierului Bucureștii Noi. “Domeniul public a ajuns pradă pentru rechinii imobiliari”

Primăria Sectorului 1 a accelerat operațiunea de cadastrare a domeniului public din această zonă administrativă. În această săptămână specialiștii administrației locale a Sectorului 1 au finalizat cadastrarea integrală a cartierului Bucureștii Noi, iar întreaga documentație a fost trimisă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București pentru avizare și pentru a fi înregistrată în evidențele de carte funciară.

"În ultima perioadă am descoperit mai multe cazuri flagrante în care antreprenorii au ocupat abuziv domeniul public. În lipsa cadastrului, domeniul public a ajuns pradă pentru rechinii imobiliari. Nu vorbim doar de mici bucăți din preajma străzilor- pe care intenționăm să le modernizăm sau din spațiile verzi. Am constatat că parcele întregi sunt ocupate abuziv, iar pe ele au fost ridicate construcții ilegale. Totul era făcut în disprețul cetățenilor și al interesului public, cu complicitatea tacită a funcționarilor publici. Urmează să emit dispoziții de desființare a acestor imobile, voi reveni în următoarea perioadă cu exemple concrete", a precizat primarul Clotilde Armand într-o postare pe pagina de Facebook.

Reamintim faptul că Primăria Sectorului 1 a demarat un amplu program de cadastrare a Sectorului 1, în condițiile în care în urmă cu doi ani domeniul public era cadastrat în proporție de 5%. La nivelul administrației locale a Sectorului 1 s-a format o echipă care se ocupă exclusiv de cadastrarea acestei zone administrative. Potrivit primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost dezvoltată o metodă inovativă care a fost preluată și de alte UAT-uri. În același timp specialiștii primăriei digitalizează informația pentru a obține hărți în format GIS.

Cadastrarea completă a cartierului Bucureștii Noi a fost precedată de finalizarea acestei operațiuni pentru cartierele Aviației și Pajura și pentru peste 100 de străzi pe care Primăria Sectorului 1 urmează să deruleze proiecte de investiții.

"Am găsit la Sectorul 1 o situație catastrofală, mai rea decât în cele mai defavorizate cătune. Domeniul public era cadastrat în proporție de 5%. Așa că am dezvoltat o metodă inovativă care a fost preluată și de alte UAT-uri. În același timp, specialiștii primăriei digitalizează informația pentru a obține hărți în format GIS. Primele cartiere cadastrate complet au fost Aviației și Pajura. În plus, am cadastrat peste 100 de străzi pe care urmează să intervenim cu lucrări de investiții în momentul în care avem votul în Consiliul Local. Primăria Sectorului 1 administrează un domeniu public uriaș: peste 1.000 de străzi, 1.200 de imobile și 500 de hectare de spatii verzi. Pentru a putea investi în aceste străzi, spatii verzi și clădiri este obligatoriu ca ele să fie cadastrate, așa cum cere Codul Administrativ", a mai afirmat edilul Clotilde Armand.

    


Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro