Data: 12.05.2023

Amendamente toxice la Codul Urbanismului: Construcțiile nelegale ar putea intra în legalitate. “Senatorii PNL și PSD protejează Mafia imobiliară”

Cathedral Plaza sau One Modrogan, două construcții ilegale din Sectorul 1, ar putea intra în legalitate, iar Pădurea Băneasa sau Parcul Herăstrău ar putea deveni zone construibile. Acesta a fost semnalul de alarmă tras astăzi de către primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ca urmare a amendamentelor pe care senatorii PSD și PNL intenționează să le depună la "Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor".

Unul dintre amendamente prevede că toate construcțiile ilegale pot intra în legalitate chiar dacă există hotărâri judecătorești definitive de demolare. Alt amendament spune că se pot defrișa și betona parcuri și spații verzi (ex: Pădurea Băneasa), sau se poate construi într-o zonă declarată monument istoric (ex: Parcul Herăstrău). Potrivit legislației în vigoare, ''Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă", însă, prin amendamentele pe care doresc să le introducă, senatorii PSD propun abrogarea acestui articol din Cod.

"În Sectorul 1 sunt cele mai multe zone istorice aflate sub regim de protecție. Și în timp ce unii primari se luptă cu șantierele ilegale din București, avizate în mandatele primarilor PNL PSD, senatorii PNL și PSD protejează Mafia imobiliară. De ce spun asta? Fiindcă Guvernul României a trimis senatorilor un proiect de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Și ce să vezi? Senatorii PNL și PSD s-au gândit să depună niște amendamente la acest Cod și anulează orice regulă urbanistică", a precizat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, într-o postare pe pagina de Facebook.

Cu această ocazie, edilul Sectorului 1 a dat câteva exemple de construcții ilegale din această zonă administrativă care ar putea intra în legalitate dacă aceste amendamente ar fi adoptate:

 Cathedral Plaza - blocul ilegal de 19 etaje din centrul Bucureștiului (are decizie definitivă de demolare) – intră în legalitate cu ajutorul PNL- PSD;
 Complexul rezidențial One Modrogan (din curtea sediului PNL) cu lucrările suspendate recent de o decizie judecătorească pentru că a distrus spațiul verde;
 Toate construcțiile ilegale și terasele din Parcul Herăstrău devin legale cu ajutorul PNL- PSD.

"Dacă amendamentele PNL-PSD intră în vigoare ne putem lua adio de la orice regulă de urbanism. Putem privi neputincioși cum mafia imobiliară pune ireversibil stăpânire pe oraș. Și tot ce v-am spus aici nu veți auzi la televizor sau în presa cumpărată de guvernanți", a mai afirmat primarul Sectorului 1.



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro