Data: 29.06.2023

Începem lucrările de consolidare, restaurare și modernizare a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu. “Îmi doresc ca acest proiect să fie un model de bune practici în reabilitarea unei clădiri de patrimoniu”

Primăria Sectorului 1 demarează o investiție așteptată de zeci de ani de locuitorii Capitalei. Este vorba despre lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu. Administrația locală a Sectorului 1 a primit în această săptămână autorizația de începere a lucrărilor la această clădire simbol a Sectorului 1, iar în următoarele două săptămâni echipele Primăriei Sectorului 1 vor intra pe șantier.

"Prin această investiție de anvergură vom repune Cartierul Bucureștii Noi pe harta culturală a Capitalei. Voi supraveghea personal șantierul de la Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu, pentru ca lucrările să respecte cu strictețe standardele de calitate. Este o investiție la care țin foarte mult și îmi doresc ca acest proiect să fie un model de bune practici în reabilitarea unei clădiri de patrimoniu", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Teatrul de Vară a fost gândit și proiectat ca un amfiteatru în aer liber și va fi utilizat ca un  spațiu de evenimente în aer liber. Prin revitalizarea acestui imobil, va fi redat comunității locale și  orașului un spațiu pentru desfășurarea spectacolelor de dimensiune medie, cu public de aproximativ 1.550 de persoane (concerte, festivaluri, spectacole de varietăți, film și teatru).

"În prezent, din cauza dezinteresului autorităților centrale și a fostelor administrații locale, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, a fost scos din uz, abandonat, iar accesul a fost interzis publicului. Principalele degradări arhitecturale afectează zona amfiteatrului (degradări ale tencuielilor, structurilor, infiltrații la nivelul plafoanelor), pardoselile întregii clădiri și învelitoarea care a dispărut aproape integral în zona porticului. Clădirea prezintă și degradări ale elementelor structurale, astfel încât nu este asigurat gradul minim de rezistență prevăzut de normativele actuale. Intervențiile la clădire vizează rezolvarea degradărilor menționate, precum și conformarea construcției la noile exigențe legislative privind siguranța în exploatare, securitatea la incendiu, accesibilitate, igienă, mediu etc", a mai precizat edilul Sectorului 1.

Exemple de lucrări de intervenție care vor fi realizate la Teatrul de Vară:

 Consolidarea clădirii prin aplicarea recomandărilor optime emise în Expertiza Tehnică;
 Reabilitarea energetică conform concluziilor Auditului Energetic;
 Refacerea integrală a instalațiilor termice;
 Refacerea integrală a instalațiilor de ventilație;
 Refacerea integrală a instalațiilor electrice;
 Realizarea accesului pentru persoane cu dizabilități;
 Conformarea cu normele de protecție la foc;
 Etanșeizarea clădirii prin închideri eficiente (învelitoare, tâmplărie);
 Echiparea cu instalații pentru susținerea spectacolelor;
 Echiparea cu instalații pentru proiecția de film;
 Echiparea cu instalații pentru control acces și securitate;
 Realizarea grupurilor sanitare pentru spectatori;
 Restaurarea fațadelor și a elementelor artistice decorative de pe fațade;
 Construirea unor scări exterioare pentru accesul publicului la terasele circulabile existente.

Clădirea care face obiectul investiției este construită în anul 1953 după planurile arhitecților Paul Emil Miclescu, Dan Virgil Marinescu (coautor), Victor Aslan și Paul Bortnowski (colaboratori). Construcția a fost inaugurată în același an, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților organizat la București, funcțiunea inițială a clădirii fiind cea de teatru de vară, amplasat în aer liber, cu amenajări specifice desfășurării de spectacole, concerte și piese de teatru.
 



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro