Data: 28.06.2023

Concert eveniment de muzică clasică la Catedrala „Sfântul Iosif”. Intrarea este gratuită pentru locuitorii Sectorului 1

Locuitorii Sectorului 1 sunt așteptați miercuri, 28 iunie 2023, începând cu ora 20:00, la un concert eveniment de muzică clasică și muzică sacră, care va avea loc la Catedrala "Sfântul Iosif", Strada General H. M. Berthelot nr. 19.

Este vorba despre concertul "Tu Ești Preot în Veci", eveniment de excepție organizat de către Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1. Intrarea este gratuită pentru locuitorii Sectorului 1.

Concertul de Muzică Sacră este susținut de Orchestra ANIMA a Catedralei "Sfântul Iosif" din București, singura orchestră de muzică sacră din România și din Europa care se află sub decret episcopal, Corul Catedralei "Sfântul Iosif", dar și de soliștii invitați: Renata Vari, soprană, solistă a Operei Române Craiova și Adrian Mărcan, bariton, solist al Operei Naționale București, Cristian Balaș, vioară, Opera Națională București, nume sonore ale scenei românești și internaționale. Orchestra ANIMA este dirijată de Cătălin Toropoc, dirijor principal.

Tema acestui concert, "Tu Ești Preot în Veci", reprezintă un semn de prețuire și mulțumire pentru toți slujitorii Sfântului Altar. Cu această ocazie, melomanii se vor putea bucura de audiția unor lucrări foarte rar interpretate în spațiul cultural din România din creația unor mari compozitori precum lui W.A. Mozart, J. Sibelius sau C. Franck.

Programul concertului este următorul:
• Andante Festivo de J. Sibelius;
• Tantum Ergo de W.A. Mozart;
• Adagio pentru Vioara și Orchestră în Mi Major de W.A. Mozart;
• Panis Angelicus de C. Franck;
• Ave Verum de W.A. Mozart;
• Simfonia nr.23 în Re Major de Mozart;
• Eu v-am ales de Pr. L. Farcaș;
• Doamne, Ramai mereu cu noi de William Henry Monk (Muzica) și Pr. Pavel Chelaru (Text).

Catedrala "Sfântul Iosif" este un monument istoric și de arhitectură construită între anii 1875-1883 după planurile arhitecților Carol Benesch și Friedrich Schmidt din Viena, în acest an împlinindu-se 140 de ani de la data finalizării lucrărilor.

Aceasta este un  lăcaș de cult care face parte din circuitul catedralelor de importanță istorică din România și din lume, fiind bine cunoscut faptul că această biserică este unul dintre cele mai vizitate obiective religioase și turistice din București.


Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro