Data: 30.06.2023

Festivitate de închidere a anului școlar 2022-2023 la Școala Gimnazială ”Uruguay”. Am asigurat aici dreptul la educație în limba maternă pentru peste 200 de elevi ucraineni

Copiii refugiați din Ucraina înscriși la Școala Gimnazială "Uruguay" au intrat, de astăzi, în vacanță. Ceremonia de închidere a anului școlar 2022-2023 s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale, Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti și a coordonatorului profesorilor ucraineni din această școală, Svitlana Salamatova, liderul ONG-ului Geopolitical Alliance of Women. Din partea administrației locale, la eveniment a fost prezent Tudor Roșca, administratorul public al Sectorului 1.

Reamintim faptul că Primăria Sectorului 1 asigură dreptul la educație pentru copiii ucraineni refugiați din calea războiului. Peste 200 de elevi ucraineni și-au desfășurat cursurile în propria limbă și după propria programă școlară la Școala Gimnazială "Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei în anul școlar 2022-2023.

Acest proiect educațional este finanțat de la bugetul local al Sectorului 1 și se desfășoară cu profesori de origine ucraineană sau în sistem online cu școli din Ucraina. Copiii învață după curricula sistemului de învățământ din țara de origine pentru a se adapta mai ușor societății în care trăiesc în prezent și pentru a învăța treptat limba română.

"În aceste momente grele pentru poporul ucrainean, Primăria Sectorului 1 este solidară cu victimele acestei agresiuni militare și le-a acordat, încă din primul moment, tot sprijinul de care au avut nevoie. Copiii ucraineni refugiați în București din calea războiului au dreptul la educație și la continuarea studiului în limba maternă. La Sectorul 1 am găsit o soluție pentru ca acești copii să învețe în limba maternă și după propriul sistem de educație la Școala Uruguay. Vom sprijini în continuare buna funcționare a acestor clase și vom pune la dispoziție noi spații educaționale, pentru ca și copiii aflați pe listele de așteptare să poată să meargă în anul școlar viitor la școală", a declarat, în cadrul evenimentului, Tudor Roșca, administratorul public al Sectorului 1.

Oficialii ucraineni au mulțumit pentru sprijinul oferit celor afectați de cea mai gravă criză umanitară de la al Doilea Război Mondial încoace. Ei au transmis că toate cele 100 de generatoare electrice cumpărate de Sectorul 1 și donate locuitorilor din Cernăuți sunt funcționale. Asta în contextul în care spitale, adăposturi, centre de asistență, școli, sisteme de alimentare cu apă sunt grav afectate de bombardamentele rusești.

De altfel, un mesaj similar de mulțumire pentru generatoarele electrice  a transmis săptămâna trecută și primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk. O delegație a administrație locale a orașului Cernăuți  a avut mai multe întâlniri săptămâna trecută cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.  "Datorită ajutorului dumneavoastră, copiii și organizațiile noastre au posibilitatea de a-și continua activitatea fără întreruperi. Dorim să subliniem faptul că suntem interesați să dezvoltăm parteneriate pe termen lung ai căror beneficiari principali sunt comunitățile noastre, care se bazează pe rădăcinile istorice și culturale comune și care își propun ca obiectiv dezvoltare durabilă", a precizat în scrisoarea de mulțumire, transmisă de această delegație, edilul orașului Cernăuți.

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro