Data: 11.07.2023

Organizăm gratuit la Complexul Multifuncțional Caraiman testări pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a riscului de osteoporoză

Primăria Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman, derulează gratuit un program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și o testare gratuită a riscului de osteoporoză.

Cine beneficiază gratuit de testul Babeș-Papanicolau?

Dacă locuiești în Sectorul 1 și ai vârsta între 25 și 64 de ani, te așteptăm de luni până vineri între orele 8:30 și 10:30 la  Cabinetul de Planificare Familială al Complexului Multifuncțional Caraiman – strada Caraiman nr.33 A , pentru a efectua GRATUIT testul Babeș - Papanicolau și examenul secreției vaginale.

Pentru a beneficia de testul Babeș - Papanicolau trebuie să te programezi în prealabil la numerele de telefon 021/2244029, 021/2244073 sau 021/7963986.

Cancerul de col uterin se vindecă dacă este depistat la timp

Deși cancerul de col uterin reprezintă una din principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor, atunci când este depistat precoce, este unul din cancerele cu cea mai mare rată de vindecare. Acesta poate fi depistat precoce și uneori poate fi prevenit aproape în totalitate dacă efectuezi regulat testul de screening Babeș-Papanicolau.

Testul citologic Babeș-Papanicolau detectează acele modificări, care netratate pot duc la apariția unui cancer de col invaziv. Prin intermediul lui se examinează microscopic celulele colectate de la nivelul colului uterin evaluându-se eventualele modificări inflamatorii, reactive și reparatorii, preneoplazice și neoplazice.

Prin programul de screening pentru cancerul de col uterin ne propunem în primul rând reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și a mortalității specifice, dar și depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament. 

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Interiorul oaselor devine poros datorită pierderii de calciu, procesul fiind pierderea masei osoase. Afectarea rezistenței osoase, duce la un risc crescut de fracturi osoase, chiar şi la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălţime, strănutul sau tusea.

Din păcate, mulţi oameni nu realizează că au osteoporoză până când nu suferă o fractură sau până cand nu efectuează un test screening pentru osteoporoză la recomandarea medicului.

Cum se depistează riscul de osteoporoză?

Cantitatea absolută de os se masoară cu ajutorul densităţii minerale osoase, iar testarea se face prin osteodensitometrie. Aceasta este folosită pentru diagnosticarea osteoporozei sau a densității minerale osoase scăzute, pentru estimarea riscului de fractură, la fel cum măsurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru accident vascular cerebral.

Un prim test de pre-screening al osteoporozei, este osteodensitometria calcaneană cu ultrasunete (US), o metodă noninvazivă, neiradiantă, rapidă și fără limită de vârstă, cu ajutorul căreia se poate estima densitatea osoasă.

Determinarea densităţii osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură și indică necesitatea tratamentului pentru reducerea acestui risc.

Pentru a face gratuit această testare la Complexul Multifuncțional Craiman trebuie să te programezi în prealabil la numerele de telefon 021/2244029, 021/2244073 sau 021/7963986.

Cine este indicat să-și testeze densitatea osoasă?

Testarea densității osoase este indicată pentru femeile aflate la menopauză și bărbații de peste 70 de ani, indiferent de factorii de risc, dar poate fi recomandată și mai devreme, dacă există factori de risc.

Spre exemplu, investigația este necesară pentru persoanele cu afecțiuni reumatologice (de ex. poliartrita reumatoidă), renale, hepatice și endocrine sau pentru cele care urmează diferite tratamente medicale sociate cu demineralizare osoasă, cum este tratamentul glucocorticoid sau tratamentul de substituție hormonală. Analiza densitatii osoase este importantă și pentru femeile intrate la menopauză precoce sau în caz de menopauză indusă (chirurgical sau medicamentos).

Ce este necesar să ştim despre osteoporoză ?

 1 din 2 femei şi 1 din 8 bărbaţi peste 50 ani vor suferi în viaţă o fractură datorită osteoporozei;
 16 % din femeile în menopauză au osteoporoză a coloanei vertebrale;
 33 % din femeile peste 65 ani vor suferi o fractură a coloanei vertebrale,
 20 % din fracturile de şold sunt fatale. Doar 50 % din persoanele cu fracturi de şold îşi recapătă mobilitatea după vindecare,
 prevalenţa osteoporozei creşte proporţional cu vârsta. Femeile peste 80 ani au osteoporoză în proporţie de 70 %.



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro