Data: 28.07.2023

Precizări privind informațiile false apărute în spațiul public despre tarifele activităților de salubrizare

În urma apariției în spațiul public a unor informații false privind tarifele activităților de salubrizare, Serviciul de Imagine si Cultură a fost împuternicit să facă următoarele precizări:

- Compania Romprest Service SA a solicitat Sectorului 1 al Municipiului București, prin adresa nr. 1196/31.03.2023, ajustarea tarifelor de prestație aferente Constractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București nr. JO77/S/30.06.2008, având în vedere costurile generale la nivel de economie și implicit a costurilor de operare înregistrate de operatorul delegat.

- Prin aceeași adresă, Compania Romprest Service SA a notificat Sectorul 1 al Municipiului București: "În situația în care nu vă achitați de obligații în termenul legal și nu se iau imediat măsuri de remediere a actualului dezechilibru contractual vă notificăm că, la expirarea acestui termen (30 de zile de la data depunerii) vom lua măsuri de diminuare a resurselor alocate prestării serviciului care nu se recuperează în acest moment prin tarifele aflate în plată, cu consecința imediată în derularea programelor de prestații".

- Având în vedere clarificarea adusă de Ordinul Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) nr. 201/2023, prin modificarea art. 33, alin 33 (3) din Ordinul ANRSCUP nr. 640/2022: "Ajustarea tarifului se face prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluția indicelui prețului de consum total (IPC total) la total cheltuieli de exploatare, fără a fi necesară fundamentarea elementelor de cheltuieli".

- Legea 101/ 2006 a serviciului de salubrizare a localităților, art. 20, alin. 2, lit. c): "Operatorii, în conformitate cu prevederile legale, au dreptul la: ajustarea tarifului în raport cu evoluția generală a prețurilor și tarifelor din economie".

- Adresa Companiei Romprest Service SA nr. 2593/26.07.2023  prin care a notificat Sectorul 1 al Municipiului București că "începând cu data de 1 august 2023 ne vedem nevoiți să diminuăm prestația activităților serviciului pentru a reduce nivelul cheltuielilor care nu se regăsesc în tarifele în plată, fundamentate la nivelul valorii elementelor de cost din luna mai 2019, astfel încât, începând cu data de 1 august 2023, vom presta EXCLUSIV programele de colectare separată și transport separat a deșeurilor municipale pentru o perioadă nedeterminată, până la data la care autoritatea contractantă se va achita de obligațiile legale și va promova și adopta prin Hotărâre de Consiliu Local a Sectorului 1 cererea operatorului delegat de actualizare a tarifelor de prestații."

- În aceste condiții, Primarul Sectorului 1 a convocat joi, 27.07.2023, pentru vineri,  28.07.2023, ora 10.00, o ședință extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 1, pentru dezbaterea Proiectului de "Hotărâre privind ajustarea prin indexare a tarifelor activităților de salubrizare aferente Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrative a Sectorului 1 București cu nr. JO77/S/30.06.2008 încheiat între Consiliul Locale Sector 1 și Compania Romprest Service SA, precum și aprobarea eliminării unor cheltuieli din structura tarifului de colectare, transport și depozitare deșeuri din activități de construcții și demolari și a tarifului de colectare, transport, depozitare și valorificare deșeuri voluminoase, din Contractul de delegare nr. JO77/S/30.06.2008 încheiat între Consiliul Local Sector 1 și Compania Romprest Service SA, inclusiv redenumirea unor activități de salubrizare și a tarifelor de prestații aferente, precum și reglementarea unor aspecte procedurale privind gestiunea deșeurilor voluminoase și a deșeurilor din reamenajări/ reabilitări ale locuințelor".

- Art. 1, alin. 1 din acest proiect de hotărâre: "Se aprobă indexarea legală a tarifelor activităților de salubrizare aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, cu nr. JO77/S/30.06.2008 dintre Consiliul Local Sector 1 și Compania Romprest Service S.A. prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluția indexului prețului de consum total (IPC total) asupra cheltuielor de exploatare din cadrul structurii tarifare, calculat pentru perioada mai 2019- februarie 2023 care determină o majorare a acestor cheltuieli cu 31,22%".

- Ședința programată astăzi la ora 10.00 nu s-a putut desfășura din cauza lipsei de cvorum.

- În aceste condiții, Primarul Sectorului 1 a convocat o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 1 pentru vineri,  28.07.2023, ora 14.00.

- În spiritul transparenței care caracterizează instituția noastră, proiectul de hotărâre și toate documentele aferente acestuia sunt postate pe site-ul https://www.primariasector1.ro.

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro