Data: 28.09.2023

Am adus peste 20 milioane lei la bugetul de stat, venituri ilicite obținute de baruri și restaurante din centrul Capitalei. „La Sectorul 1 aplicăm legea”

Primăria Sectorului 1, prin Poliția Locală, a adus 20.025.980 lei la bugetul de stat, venituri ilicite obținute de 34 de baruri și restaurante/ terase din centrul Capitalei. Patronii acestor societăți au ignorat dispozițiile Poliției Locale Sector 1 de suspendare a activității, nu au făcut niciun demers în vederea autorizării și au ținut deschise restaurantul sau barul.

"În goana după bani, sunt patroni care ignoră legea și sănătatea clienților. Din diferite motive, niciun primar din România nu pune în aplicare dispozițiile OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Însă, la Sectorul 1 aplicăm legea", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Potrivit reglementărilor în vigoare, desfășurarea activităților de alimentație publică (restaurante, baruri, activități de alimentație pentru evenimente - catering) necesită deținerea autorizației de funcționare eliberată de primării.

Autorizația de funcționare este actul administrativ prin care se stabilesc regulile de funcționare și care atestă faptul că agentul economic le îndeplinește pentru a funcționa, astfel încât să nu existe riscuri de siguranță a alimentelor, siguranță și sănătate a populației ori siguranță la incendiu.

Singurul act normativ care sancționează desfășurarea activității fără deținerea autorizației de funcționare emisă de Sectorul 1 al Municipiului București este Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Astfel, potrivit art. 73, pct. 1 din O.G. nr. 99/2000, desfășurarea oricărui exercițiu comercial de către comercianții neautorizați constituie contravenție, fiind sancționată cu amendă și cu aplicarea măsurii complementare de suspendare a activității comerciale până la data autorizării. 

În dese rânduri, administrația locală a Sectorului 1 se confruntă cu situații în care polițistul local dispune suspendarea activității comerciale neautorizate, iar societățile comerciale refuză să pună în aplicare măsurile dispuse. În această situație, polițiștii locali aplică o nouă sancțiune contravențională, potrivit prevederilor art. 73, pct. 23 din O.G. nr. 99/2000, care stipulează că "desfășurarea oricărui exercițiu comercial în perioada suspendării activității comerciale se sancționează cu amendă, iar veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activității comerciale și momentul constatării contravenției se confiscă și se fac venit la bugetul de stat".

Astfel, între iulie 2022-septembrie 2023, Compartimentul Control Activități Comerciale a efectuat verificări în vederea calculării veniturilor realizate de către agenții economici în perioada cuprinsă între data suspendării activității comerciale și momentul constatării contravenției, în scopul punerii în aplicare a prevederilor legislative în vigoare. Agenții locali au dispus și măsura complementară de confiscare a veniturilor obținute, deoarece își desfășurau în continuare activitatea tot fără deținerea autorizației de funcționare și nici nu au întreprins vreun demers în vederea autorizării.

"A fost o muncă uriașă, multă birocrație, procedura este una complexă, iar dispozițiile legale în materie nu sunt armonizate, dar am reușit să-i dăm de capăt", a mai precizat primarul Clotilde Armand.

Totalul veniturilor realizate ilicit la cele 34 de societăți comerciale este 20.025.980 lei, iar procesele verbale de sancționare în care au fost consemnate aceste venituri au fost transmise către ANAF în vederea executării, deoarece sumele în cauză se fac venit la bugetul de stat.

Deși agenții economici sancționați au contestat în justiție procesele verbale de constatare, instanțele au emis hotărâri judecătorești definitive prin care au respins plângerile depuse de agenții economici, menținând dispozițiile proceselor verbale de sancționare. 





Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro