Data: 23.11.2023

Programele „Rabla pentru Ascensoare” și „Termoficare de la Soare”, pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 1

Un proiect esențial pentru comunitatea Sectorului 1, cu două componente - "Rabla pentru Ascensoare" și "Termoficare de la Soare" – intră astăzi în dezbaterea Consiliului Local Sector 1. Proiectul Regulamentului privind Măsurile de Îmbunătățire a Eficienței Energetice la nivelul locuințelor Multifamiliale din Sectorul 1 a ieșit din dezbatere publică și așteaptă votul consilierilor locali.

Prin măsura "Rabla pentru Ascensoare" decontăm integral (100%) de la bugetul local lucrările realizate de Asociațiile de proprietari de înlocuire a lifturilor vechi și mari consumatoare de energie cu unele noi și prietenoase cu mediul.

Sunt eligibile pentru a primi finanțare pentru acest proiect următoarele Asociații de proprietari:
- sunt constituite într-un imobil construit înaintea anului 2005, cu ascensor care și-a depășit durata de viață;
- nu sunt în curs de dizolvare;
- nu au datorii către bugetul local sau bugetul de stat;
- nu sunt în insolvență sau faliment;
- nu au bunuri poprite, executate silit sau proceduri de recuperare de creanțe inițiate împotriva lor.

Potrivit proiectului, pentru obținerea finanțării din partea Primăriei Sectorului 1, asociațiile de proprietari trebuie să depună la instituția noastră următoarele documente, printre care: cererea de finanțare, hotărâre judecătorească de înființare a asociației de proprietari, hotărâre privind aprobarea membrilor/reprezentanților asociației de proprietari în vederea accesării finanțării și certificat fiscal ANAF și DITL – fără datorii.

În termen de 30 de zile calendaristice, Primăria Sectorului 1 va transmite către asociația de proprietari aprobarea sau respingerea cererii de finanțare. Menționăm faptul că serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de înlocuire a ascensoarelor se vor deconta în proporție de 100%, fără a depăși indicatorii tehnico-economici maximali conform formulelor de calcul din Anexa 1 – "Actualizare a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru înlocuirea ascensoarelor din blocurile de locuințe în Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti".

A doua măsură de eficientizare energetică pe care dorim să o implementăm este "Termoficare de la Soare",  prin care finanțăm integral (100%) de la bugetul local al Sectorului 1 lucrările pentru instalarea de sisteme eficiente de producere a energiei electrice, termice și a apei calde menajere. Este vorba de instalarea de pompe de căldură și de montarea de  panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, o modalitate de încălzire a imobilului bazată pe energie regenerabilă și pe tehnologii de ultimă generație.

Sunt eligibile pentru a primi finanțare pentru acest proiect următoarele Asociații de proprietari:
- Asociațiile de proprietari să fie constituite în blocuri reabilitate termic;
- Nu sunt în curs de dizolvare;
- Nu au datorii către bugetul local sau bugetul de stat;
- Nu sunt în insolvență sau faliment;
- Nu au bunuri poprite, executate silit sau proceduri de recuperare de creanțe inițiate împotriva lor.

Potrivit proiectului, pentru obținerea finanțării din partea Primăriei Sectorului 1, asociațiile de proprietari trebuie să depună la instituția noastră o serie de documente, printre care: cererea de finanțare, hotărâre judecătorească de înființare a asociației de proprietari, hotărâre privind aprobarea membrilor/reprezentanților asociației de proprietari în vederea accesării finanțării, certificat fiscal ANAF și DITL – fără datorii și Certificatul Energetic al imobilului.

Precizăm faptul că Serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de montare și punere în funcțiune a sistemului modular de producere a energiei electrice, termice și apă caldă menajeră se vor deconta în proporție de 100%, fără a depăși indicatorii tehnico-economici maximali conform formulelor de calcul din Anexa 2 – "Implementarea programului de eficientizare energetică a clădirilor de locuințe multifamiliale din Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti, prin montarea de module standardizate de pompe de căldură și panouri fotovoltaice".



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro