Data: 26.01.2024

Am respectat la literă legea la autorizarea lucrărilor de construcții de la Spitalul Grigore Alexandrescu.”Piromanul lui Rafila vrea să dea foc spitalelor de copii”

În legătură cu declarațiile făcute de un secretar de stat din Ministerul Sănătății privind emiterea unei autorizații de construire pentru mai multe construcții la Centrul de Arși Grav din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Serviciul Imagine și Cultură a fost împuternicit să facă următoarele precizări:

Primăria Sectorului 1 regretă profund modul prin care un reprezentant al Ministerului Sănătății face campanie electorală cu situația de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Primăria Sectorului 1 este în legătură permanentă cu conducerea unității medicale pentru rezolvarea pe cale legală a situației de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

"Piromanul lui Rafila. Un PSD-ist de la Ministerul Sănătății vrea să dea foc spitalelor de copii. Sincer, te înspăimântă câtă prostie este în jurul Guvernului. Aflu că s-a trezit un secretar de stat numit de PSD în Ministerul Sănătății să-și demonstreze prostia și incompetența. Spune el redacțiilor pesediste abonate la banii partidului că: «Primarul USR al Sectorului 1, după ce a ținut totul blocat cu o banală autorizație de demolare a unei magazii vechi de 40 de ani, revine şi blochează, din nou, construirea Centrului de Arși Grav pentru Copii». Pentru declarația de mai sus piromanul lui Rafila trebuie demis", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

În concret, situația se prezintă în felul următor:

Investiția Centrului de Arși Grav pentru Copii a beneficiat până în prezent de două autorizații de construire emise în regim de urgență maximă de către Primăria Sectorului 1 (respectiv sub 48 de ore) după ce au fost efectuate integral completările/ solicitările de documentații.

Ulterior, reprezentanții spitalului, din motive de erori de proiectare și greșeli de calculare a nevoilor reale în raport cu funcțiunea de bază de SPITAL, conform prevederilor impuse de toți avizatorii implicați - ISU, DSP, mediu etc. - nevoilor care au fost conștientizate de către aceștia doar la etapa de detaliere a proiectului tehnic, au solicitat o documentație de urbanism de tipul AC modificare de temă.

În legătură cu emiterea unei autorizații de construire având ca obiect- modificare de temă în timpul executării lucrărilor de construcții prin modificări exterioare și modificarea anexelor tehnice în cadrul proiectului "realizare corp nou și pasarele, realizare copertină ambulantă, modificare fațade de lucrări de compartimentare în cadrul proiectului de construire centru de arși și reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului, pentru o mai bună poziționare și conectare a departamentului de urgență, ATI și chirurgie"- Primăria Sectorului 1 a decis restituirea întregii documentații pentru completarea cu avizele necesare.

Și în acest caz, Primăria Sectorului 1 a respectat la literă Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Analizând documentația depusă, specialiștii Primăriei Sectorului 1 au constatat că solicitările  nu puteau fi asumate printr-o documentație de autorizare prin modificare de temă așa cum au interpretat aceștia legislația, lucru care li s-a adus la cunoștință în scris, printr-o adresă, dar și telefonic.

Deoarece constructorul a schimbat semnificativ autorizația de construire, este nevoie de reluarea procedurii de autorizare, conform legii. Astfel, trebuie aduse noi avize, deoarece avizele obținute inițial nu mai sunt conforme cerințelor de modificare, cum ar fi cel de la Ministerul Culturii- pentru fațadele schimbate, sau de la ISU – deoarece s-au schimbat accesele și zonele tehnice- pentru planul de incendii.

Reprezentanții spitalului au agreat redepunerea unei noi documentații

Menționăm faptul că, în cursul zilei de 25 ianuarie 2024, în intervalul orar 12:00-14:00, primarul Clotilde Armand a primit în audiență, la sediul Primăriei, 3(trei) reprezentanți ai spitalului – manager, proiectant și constructor, persoane cărora le-a oferit întregul suport, explicații clare, direcții de abordare și de îndreptare a greșelilor de proiectare din documentația tehnică anterior transmisă de aceștia . În final reprezentanții spitalului au agreat modificările și redepunerea integral  a unei alte documentații de urbanism corectate și conformă cu legislația în vigoare.

"La nici 5(cinci) ore după această întrevedere este publicat un articol de presă reluat la televiziunile de casă ale PSD prin care sunt aduse acuzații grave privind situația reală și imaginea primăriei este denigrată. Deci secretarul de stat PSD dorea rapid o autorizație fără aviz ISU la incendiu. Precum la Ferma Dacilor. Că poate merge și așa cu spitalele noastre unde tratăm copii. Așa face PSD treaba. Și mai trist este că acești ticăloși nu-și dau seama că prostia lor ucide vieți", a mai precizat edilul Clotilde Armand.

Investiții record în sănătate

Primăria Sectorului 1 a făcut în 2023 investiții record în sistemul medical din această zonă administrativă. Suntem primăria din România care finanțează cu cei mai mulți bani sistemul public de sănătate. Am alocat de la bugetul local 150 de milioane lei pentru dotarea cu aparatură de ultimă generație și realizarea de reparații capitale la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie "Ana Aslan",  Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Spitalul Universitar de Urgență "Elias", Spitalul Clinic "Sfânta Maria", Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu" și la Spitalul Clinic Filantropia, precum și plata la zi a utilităților pentru patru spitale din această zonă administrativă.



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro