Data: 24.06.2011
„«Cadastrul verde» este o necesitate de prim rang pentru un oraş care tinde să devină Capitală europeană. Realizarea unui astfel de serviciu public reprezintă o cerinţă a comunităţii din Bucureşti, care se dezvoltă chiar şi în această perioadă de criză economică.
Dezvoltarea comunităţii nu înseamnă neapărat creştere continuă de venituri, ci înţelegerea şi afirmarea de către cetăţeni a unor drepturi care decurg din nevoi complexe. Una din aceste nevoi este ca strada, cartierul sau oraşul în care locuiesc să devină un loc de viaţă cât mai plăcut.
Oamenii s-au săturat de asfalt, de betoane, de praf şi poluare fonică şi caută în permanenţă verdele, ca spaţiu de evadare din stresul cotidian.
Astăzi, cei mai mulţi dintre bucureşteni au, într-adevăr, grija locului de muncă, a facturii la întreţinere sau a preţului benzinei.
TOŢI bucureştenii au însă nevoie de cât mai mult spaţiu verde; înţeleg şi exprimă acest lucru.
Orice administraţie responsabilă, orientată către dorinţele şi problemele comunităţii, are obligaţia de a ţine cont de această realitate şi de a pune la dispoziţia cetăţenilor servicii publice «de verde».
Şi aici nu vorbim numai de amenajări de noi spaţii verzi, sau de îngrijirea celor existente, ci şi, poate în primul rând, de o strategie coerentă de dezvoltare a acestui domeniu. Primul pas este chiar evidenţa strictă şi permanentă a zonelor verzi din Bucureşti.
Ca «veteran» al luptei pentru mai mult verde în Bucureşti, nu pot decât să mă bucur pentru faptul că primarul general Sorin Oprescu a înţeles aceste lucruri şi a aplicat soluţiile corecte. Îl felicit!
Am avut şi am o colaborare excelentă cu actualul primar general în chestiunea spaţiilor verzi şi a parcurilor din Sectorul 1. Din acest punct de vedere, ultimii trei ani au reprezentat o schimbare cu 180 de grade a raporturilor Primăriei Sectorului 1 cu Primăria Generală faţă de perioada anterioară.
Vechiul primar general nu înţelegea sau nu dorea să înţeleagă această nevoie obiectivă a comunităţii, motiv pentru care am intrat în conflict deschis cu dânsul pe subiectul distrugerii Parcului Bordei de către un cunoscut speculator imobiliar.
Nu-mi place să mă laud, dar trebuie să subliniez faptul că, în 7 ani de mandat, am redat Sectorului 1 renumele de «sector de verde» al Capitalei. Avem o strategie pe termen lung de conservare şi dezvoltare a spaţiilor verzi din Sectorul 1, care datează din anul 2005.
În prima perioadă, de până în anul 2008 (o perioadă de boom imobiliar), am acţionat cu prioritate în sensul salvării de la distrugere a spaţiilor verzi existente şi al reamenajării celei mai mari părţi a acestora. Exemple: Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu.
Începând cu anul 2009, prioritară a devenit extinderea spaţiilor verzi existente, în cadrul programului nostru de regenerare urbană. Am iniţiat un parteneriat permanent administraţie-cetăţean, pe zona «de verde» - programul «Adoptă un spaţiu verde». Este un parteneriat public-privat, al cărui scop este unul mai puţin patrimonial şi mai mult civic, de responsabilizare a cetăţenilor şi a firmelor, şi de co-implicare a acestora în procesul de transformare a Sectorului 1 într-un loc în care să-ţi placă să trăieşti.
Rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare. Spaţii verzi de ordinul zecilor au fost reabilitate şi chiar extinse prin acest program. Un exemplu celebru: spaţiul din zona Casei Presei Libere.
Dezvoltarea în ritm rapid a zonelor verzi din Bucureşti nu se poate face decât printr-o colaborare permanentă între primăria generală şi primăriile de sector. Trebuie să admitem că am intrat într-o competiţie şi între noi, primarii de sector şi cu primăria generală, «Cine amenajează mai multe spaţii verzi».
Finalmente, acesta este un fapt cu consecinţe benefice pentru comunitate. Putem însă să facem mai mult bine, prin realizarea unei strategii comune «de verde».
Îi propun primarului general, Sorin Oprescu, să constituim un grup permanent de lucru la această strategie, grup format din reprezentanţii primăriei generale, ai ALPAB, ai primăriilor de sector şi ai administraţiilor domeniului public.
Aşa cum n-am nici un dubiu că vom rezolva problema câinilor comunitari prin colaborare între noi, nu mă îndoiesc că rezultatele unui efort comun pe «zona de verde» vor apărea într-un timp record".
Serviciul Imagine, Cultură, Presă și Informatică
Tel. fix: 021/222.36.24
Tel. mobil: 0721.410.350 - Cristina Dumbravă
E-mail: presa.primaria1@gmail.com