Data: 03.06.2005

COMUNICAT - Imbunatatirea situatiei copiilor institutionalizati in sectorul 1

SERVICIUL  IMAGINE, CULTURĂ, PRESĂ  

     COMUNICAT

     Îmbunătăţirea situaţiei copiilor instituţionalizaţi în Sectorul 1

 

    În perioada iulie 2004 – mai 2005, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a derulat o serie de proiecte care au avut drept rezultat îmbunătăţirea semnificativă a situaţiei copiilor instituţionalizaţi din sectorul 1.


     În acest sens, în data de 21.09.2004 a fost inaugurat un Centru de Recuperare pentru copii cu dizabilităţi, având vârsta cuprinsă între 0 şi 11 ani. În cadrul acestuia au fost create două centre de zi specializate pentru copiii cu sindromul Langdon Down şi pentru cei cu sindromul Autist. Până în prezent, de serviciile acestui centru au beneficiat un număr de 121 de copii cu diferite dizabilităţi. Aceştia beneficiază de servicii complexe (kinetoterapie, mecanoterapie, masaj, art-terapie, terapie psihologică, terapie ocupaţională etc), în baza unui plan de servicii individualizat. Pentru facilitarea accesului copiilor la aceste servicii, transportul este asigurat de către Centru, cu mijloace de transport adaptate.


    Tot în luna septembrie 2004, prin proiectul Phare BI-342, a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Zi şi a Centrului Maternal „Sfântul Andrei”. De serviciile Centrului de Zi au beneficiat până în prezent un număr de 47 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani, iar de cele ale Centrului Maternal un număr de 13 mame şi 15 copii. În cadrul Centrului,  personalul specializat, relizează toate demersurile pentru reintegrarea socială a mamelor şi a cuplului mamă-copil. Dintre beneficiari, două cupluri mamă-copil au fost deja reintegrate.


     Începând cu data de 12.05.2005, a fost inaugurat un nou tip de serviciu în structura DGASPC – Case Familiale destinate copiilor cu dizabilităţi grave. În cadrul acestui proiect, precum şi în cadrul proiectului BI-342, au fost construite 4 imobile de tip familial, create pentru a răspunde nevoilor copiilor cu dizabilităţi, de a fi protejaţi într-un mediu cât mai aproape de cel familial. Imobilele găzduiesc un număr de 48 de copii. De asemenea, în colaborare cu Asociaţia Crips s-au realizat cursuri de formare pentru întreg personalul serviciului, astfel încât aceştia să îndeplinească obligaţiile de părinţi sociali.


    În colaborare cu Fundaţia SERA România, se află în curs de amenajare un Centru de Recuperare pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani, actualmente fiind realizate toate achiziţiile şi derulându-se ultimele amenajări, în vederea primirii primilor beneficiari.

 

Biroul de presă
03.06.2005