Data: 07.06.2005
Bucureşti, 7 iunie 2005 - Teatrul ACT
Teatrul ACT şi Primăria Sectorului 1 Bucureşti au susţinut astăzi, 7 iunie o conferinţă de presă la care au participat Roxana Crişan, Marcel Iureş şi Bogdan Budeş din partea Teatrul ACT, Ioana Grindean din partea Primăriei Sectroului 1, regizorul Peter Kerek, Ileana Burloiu, director al Colegiului German Goethe şi Simona Creţescu din partea add, companie de studiere a pieţei.
Conferinţa de presă a avut ca scop lansarea oficială a proiectului extrACT, un proiect de reabilitare a interesului pentru teatru în liceele bucureştene.
Proiectul extrACT a fost propus Primăriei Sectorului 1 într-o audienţă obişnuită la cabinetul primarului, domnul Andrei Ioan Chiliman. Acceptat în principiu încă din timpul prezentării, pilotul proiectului a primit undă verde în mai puţin de două săptămîni.
În momentul de faţă, tinerii selectaţi de regizorul Peter Kerek dintre elevii Colegiului German Goethe se află pe ultima sută de metri, reprezentaţiile urmînd să aibă loc la Teatrul ACT miercuri 8 iunie şi vineri 10 iunie (Chatroom de Enda Walsh) şi joi, 9 iunie (Oleanna de David Mamet). Intrarea este liberă în limita locurile disponibile, cu menţiunea că elevii Colegiului Geramn Goethe vor avea acces cu prioritate.
Ce este extrACT
Încercarea de reabilitare a interesului pentru teatru pleacă de la constatarea scăderii dramatice a consumului de divertisment artistic nemijlocit şi de calitate în favoarea formelor de divertisment mediat (cu referire în primul rînd la programele de televiziune de o calitate îndoielnică şi la consumul, în creştere, de navigare pe internet etc., ca modalităţi preferate de petrecere a timpului liber).
În interacţiune cu mediul dinamic al noului tip de societate, persoanele tinere, în formare, par mai expuse influenţelor datorate agresiunii constante a formelor de divertisment facil – cultura şi activităţile artistice tradiţionale riscă să se adapteze modelului cerere-ofertă, ceea ce conduce inevitabil la diminuarea rolului educativ şi formativ al acestora, precum şi la scăderea nivelului calitativ.
Proiectul de reabilitare a interesului pentru teatru încearcă să combine nevoia de divertisment interactiv cu divertismentul formativ; tinerii, potenţiali consumatori de teatru, sunt vizaţi în chiar mediul în care se petrec activităţile educative, la şcoală, şi sunt atraşi să participe la naşterea actului artistic. Dimensiunea participativă a proiectului are în vedere faptul că tinerii se transformă din spectatori în participanţi direcţi la actul artistic.
Proiectul urmăreşte trei obiective majore:
a. atragerea în actul artistic teatral a tinerilor elevi de liceu prin distribuirea lor în spectacole-lectură alături de actori profesionişti, sub îndrumarea unui regizor de teatru profesionist, spectacole care urmează să fie reprezentate cu participarea colegilor şi a profesorilor;
b. creşterea măsurabilă a numărului de spectatori de teatru, cu vîrste cuprinse între 14 şi 18 ani, fete şi băieţi, şi creşterea frecvenţei/revenirii acestora în mediul teatral (spaţiu principal, dar ne-exclusiv, de evaluare este spaţiul Teatrului ACT);
c. eşantionarea participanţilor la proiect, elevi-actori, elevi-spectatori şi profesori, în vederea evaluării rezultatelor şi a măsurării eficienţei proiectului.
Evaluarea rezultatelor proiectului va fi realizată de add, o organizaţie non-profit a cărei misiune este să sprijine dezvoltarea abilităţilor creative ale tinerilor şi funcţionează ca un catalizator pentru noi idei şi strategii de colaborare între artişti/organizaţii culturale şi comunitatea de afaceri. Una din componentele cele mai importante ale activităţii add este cea de cercetare şi de dezvoltare a audienţei pentru organizaţii culturale inovatoare.
Proiectul extrACT se va desfăşura în cel puţin zece licee bucureştene şi va dura pînă la sfîrşitul anului şcolar 2005–2006. Rezultatele cercetării vor fi făcute publice sub forma unei broşuri şi a unui CD de prezentare multimedia şi vor fi prezentate Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei şi Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti.
Textele propuse pentru prima fază a proiectului extrACT sunt CHATROOM de Enda Walsh (traducere de Bogdan Budeş) şi OLEANNA de David Mamet (traducere de Andreea Vulpe şi Cristi Juncu). Ambele texte tratează teme familiare universului tinerilor, sunt texte noi, în premieră, nereprezentate încă pe nici o scenă profesionistă de teatru din România.
COMUNICAT - Imbunatatirea situatiei copiilor institutionalizati in sectorul 1