Data: 27.06.2023

Clotilde Armand: “PSD și PNL au depus azi la Comisia de Mediu amendamentele pentru distrugerea spațiilor verzi. Mâine ar urma să voteze aceste modificări toxice”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, atrage atenția că majoritatea PSD-PNL merge înainte cu proiectul privind "Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor" și a depus astăzi  la Comisia de Mediu din Parlament aceleași amendamente pentru distrugerea spațiilor verzi și a parcurilor.

"Dacă ieri au amânat până în septembrie dezbaterea pe modificările aduse urbanismului, PSD și PNL au depus azi la Comisia de Mediu din Parlament aceleași amendamente pentru distrugerea spațiilor verzi și a parcurilor. Vor cu orice preț să construiască cartiere de blocuri în parcuri și să distrugă spațiile verzi. Înțeleg că în acest moment se discută în Comisia de Mediu din Camera Deputaților exact amendamentele toxice despre care am semnalat ieri. Mâine ar urma să voteze aceste modificări toxice. PSD PNL continuă să atenteze la siguranța și sănătatea noastră de dragul mafiei imobiliare", a declarat Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Reamintim faptul că, săptămâna trecută, Senatul României a adoptat tacit proiectul de Lege 195/2023 privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor care prevede că toate construcțiile ilegale pot intra în legalitate chiar dacă există hotărâri judecătorești definitive de demolare, se pot defrișa și betona spațiile verzi, cum este Pădurea Băneasa sau se poate construi într-o zonă declarată monument istoric, de exemplu Parcul Herăstrău.

În acest context, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că "Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) au pus în aplicare un atentat la siguranța și sănătatea cetățenilor României".

Totodată, primarul Sectorului 1 a dat și câteva exemple de construcții ilegale din această zonă administrativă pe care acest proiect le salvează:
- Cathedral Plaza - blocul ilegal de 19 etaje din centrul Bucureștiului (are decizie definitivă de demolare);
- Complexul rezidențial One Modrogan (din curtea sediului PNL) cu lucrările suspendate recent de o decizie judecătorească pentru că a distrus spațiul verde;
- Toate construcțiile ilegale și terasele din Parcul Herăstrău.

Cronologia proiectului Legii 195/2023 privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

• 11 aprilie 2023: Senatul României a aprobat procedura de urgență solicitată de Guvernul României;
• 12 aprilie 2023- 10 mai 2023: Comisiile de specialitate din Senat l-au avizat  favorabil.
• 9 iunie 2023: Senatul României a adoptat tacit acest act normativ, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.
• 12 iunie 2023: Senatul României a transmis proiectul către Camera Deputaților în calitate de Cameră Decizională.
• 19 iunie 2023: Proiectul a fost trimis către comisiile de specialitate din Camera Deputaților pentru avizare.
• 27 iunie 2023: Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților are termen pentru depunerea raportului.


Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro