Data: 28.06.2023

Primarul Sectorului 1, apel către Avocatul Poporului: „Opriți amendamentele PNL-PSD la proiectul de lege privind spaţiile verzi”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a făcut în această dimineață un apel la Avocatul Poporului, Renate Weber, pentru ca acesta să facă toate demersurile pentru a opri amendamentele nocive la proiectul de modificare a Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

"În ultimii ani, în Sectorul 1, au apărut o serie de șantiere care ridică serioase semne de întrebare în privința respectării legislației în vigoare și care afectează, de multe ori în mod ireversibil, clădiri de patrimoniu valoroase sau importante zone verzi ale Bucureștiului" , arată primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, în apelul public către Avocatul Poporului.

Edilul Sectorului 1 arată că este nevoie de un efort comun - autorități centrale, autorități locale, activiști civici și simpli cetățeni – "prin care să apărăm atât istoria acestui oraș, cât și dreptul fundamental al cetățenilor de a respira un aer curat".

"Trebuie să oprim mutilarea sau distrugerea și defrișarea parcurilor sau a spațiilor verzi de care avem atâta nevoie. În calitatea dumneavoastră de apărător al drepturilor cetățenilor, vă rugăm ca împreună să apărăm aceste drepturi și să stopăm distrugerea patrimoniului verde din București. Vă rog să depuneți toate eforturile pentru a opri amendamentele propuse de grupurile PNL - PSD la legea PL-x nr. 668/2018", conchide Clotilde Armand.

Este vorba de un proiect de lege care a fost trimis la reexaminare în noiembrie 2020, iar marți a intrat în dezbaterea Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților. Prin amendamentele depuse în Parlament, se permite betonarea spațiilor verzi retrocedate,  pe spațiile verzi aflate în proprietatea privată se pot ridica construcții, iar locurile de joacă pentru copii nu mai figurează ca spații verzi. O altă modificare era că "parcul istoric sau grădina istorică" (cum sunt parcurile Cișmigiu sau Herăstrău) nu se mai aflau în categoria spațiilor verzi.

"Avem aici un caz clasic de legiferare în folosul familiei. Este cazul chiar al șefei Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților, Laura Vicol. Soțul acesteia este un cunoscut antreprenor imobiliar, cu afaceri în Capitală și pe litoral, care a încasat, în 2022, dividende de 10,5 milioane lei. Totul este trecut pe declarația de avere, nu se mai feresc de nimic, nu mai au nicio jenă, și-au luat Parlamentul pe nume personal. Acest simulacru legislativ trebuie să înceteze", mai afirmă primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.




Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro