Data: 06.07.2023

Refacem, modernizăm și refuncționalizăm Piața 1 Mai. “Fac un apel la locuitorii Sectorului 1 care țin la istoria Capitalei să fie prezenți în sală la următoarea ședință de Consiliu Local”

Primăria Sectorului 1 va reface, moderniza și refuncționaliza Piața 1 Mai pentru a răspunde în cel mai înalt grad nevoilor comunității locale. În prezent, au fost finalizate Studiul de Fezabilitate și Documentația Tehnico-Economică pentru această investiție și acestea vor fi supuse dezbaterii și aprobării consilierilor locali la următoarea ședință de consiliu.

"Vom reconstrui această importantă piață a Sectorului 1. Este o piață pe care fostele administrații PNL și PSD au dat-o pe nimic lui Omar Hayssam și pe care au lăsat-o în paragină. Fac un apel la locuitorii Sectorului 1 care țin la istoria Capitalei să fie prezenți în sală la următoarea ședință de Consiliu Local pentru a convinge majoritatea antireformistă PNL-PSD că este nevoie de piețe moderne și de un comerț civilizat în Sectorul 1. Din motive politice greu de înțeles, această coaliție nocivă blochează de doi ani toate marile investiții pe care vreau să le fac. Vom anunța din timp pe site-ul primăriei ziua și ora de începere a ședinței", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Cele mai importante lucrări care vor fi realizate la la Piața 1 Mai, astfel cum sunt prevăzute în Studiul de Fezabilitate și Documentația Tehnico-Economică, sunt următoarele:

 demolarea corpurilor de clădire construite după anii 2000 și 2010;
 aducerea la starea iniţială a întregului teren;
 consolidarea și reabilitarea corpului - Hala istorică;
 construirea unui corp nou de clădire;
 refacerea branșamentelor și a racordurilor de utilități (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaze naturale etc;
 amenajarea acceselor auto şi pietonale, în interiorul pieței;
 sistematizarea terenului și amenajarea peisagistică a zonelor verzi ale terenului.

În realizarea investiției, administrația locală a Sectorului 1 a avut în vedere și amenajarea de noi spații verzi și adoptarea de soluții prietenoase cu mediul pentru creșterea calității vieții locuitorilor. Astfel, proiectul propune  folosirea terasei de acoperire de peste piață cu rolul de parc, iar piața va fi echipată cu tehnologii moderne care vor reduce consumul de energie și de apă.

"Prin această investiție vom reabilita hala veche, vom valorifica  elementele  valoroase, cu păstrarea actualei funcțiuni de piață cu spațiu public și a rolului de reper al locului. Altfel spus, ne-am propus să implementăm o viziune corectă care să integreze reperele trecutului și respectul pentru istoria locului, reprezentate de valori arhitecturale, urbanistice și culturale cu noile spații proprii modernismului. Reamintesc faptul că una dintre primele măsuri pe care le-am luat ca primar al Sectorului 1 a fost să desființez structuri ineficiente și clientelare, printre care s-a numărat și Administrația Piețelor, care ani la rând nu a fost preocupată de refacerea și modernizarea piețelor pe care le administra și de asigurarea unui comerț civilizat. Urmările benefice ale acestei măsuri încep să se vadă: am pus capăt risipei banului public și atriburii contractelor către clientela de partid, iar proiectele de refacere și modernizare a primelor două piețe- 1 Mai și Matache - sunt finalizate sau aproape gata", a mai precizat edilul Sectorului 1.

Totodată, în proiect sunt prevăzute elemente de signalistică şi iluminat exterior care să se integreze din punct de vedere arhitectural în imaginea de ansamblu a pieței.

În plus, dorim să aducem și noi locuri de relaxare și de alimentație publică, care pot funcționa independent de piață, cu scopul de a capta un public mai larg.



Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro